Pride hónap: Filmek, amik segítenek az elfogadásban, megértésben

Borítókép: Pride hónap: Filmek, amik segítenek az elfogadásban, megértésben Forrás: Getty Images (Namthip Muanthongthae)
Ismét elérkezett a Pride hónapja. Célja, hogy felhívja a figyelmet a LGBTQ+ közösség különböző problémáira és kihívásaira, és elősegítse az elfogadást, a toleranciát és a sokszínűség tiszteletét. Ennek jegyében 6 filmet hoztunk, amik segítenek az elfogadásban, megértésben.

A Pride hónap az LGBT (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű) közösség tiszteletére és az LGBTQ+ jogokért való küzdelemre szolgáló eseménysorozat. A Pride hónapot eredetileg a Stonewall lázadásra emlékezve hozták létre, ami 1969-ben történt a Stonewall Inn nevű meleg bárnál New York városában.

1969. június 28-án este a rendőrség razziát tartott a Stonewall Innben, amely akkoriban egyike volt a kevés olyan helyeknek, ahol a meleg közösség tagjai összegyűlhettek. A razziára adott válaszul az emberek ellenálltak, tiltakoztak és harcoltak a rendőrökkel szemben. A konfliktusok és összecsapások során több tüntetőt letartóztattak és megsebesítettek, sőt, az incidens halálos áldozatot is követelt. A lázadás és az azt követő tüntetések hozzájárultak a meleg jogok és a meleg közösség elfogadásának előmozdításához az Egyesült Államokban és világszerte. A Stonewall lázadás a meleg jogokért való harc egyik mérföldköve volt.

Az első Pride felvonulást, amely a Stonewall lázadás évfordulóján, 1970. június 28-án került megrendezésre, Christopher Street Liberation Day néven tartották New Yorkban. Ez az esemény megünneplését és a meleg közösség büszkeségét jelképezte, valamint a jogegyenlőségért és elfogadásért való küzdelmet. Azóta a Pride felvonulások és események világszerte elterjedtek, és számos országban júniusban tartják meg őket, hogy emlékezzenek a Stonewall lázadásra és továbbra is kiálljanak a meleg jogok mellett.

A Pride hónap célja, hogy felhívja a figyelmet a LGBTQ+ közösség különböző problémáira és kihívásaira, és elősegítse az elfogadást, a toleranciát és a sokszínűség tiszteletét. Az események során színes felvonulások, fesztiválok, kulturális események és közösségi rendezvények valósulnak meg, amelyek együttműködnek a közösség erősítésében és a jogegyenlőség elérésében. A Pride hónap során az emberek gyakran használnak szivárványzászlót, amely a LGBTQ+ közösség szimbóluma lett.

Sokak számára az ünneplés magában foglalja a filmek nézését is.

A lenti galériánkban hoztunk 6 kiváló filmet, amelyet felvehetsz a Pride hónap lejátszási listájára. Segítenek az elfogadásban és a megértésben.