Nagy zabálás, avagy csodás fotók arról, hogyan és miket ettünk az elmúlt 100 évben

Borítókép: Nagy zabálás, avagy csodás fotók arról, hogyan és miket ettünk az elmúlt 100 évben Forrás: Fortepan/Urbán Tamás
A Fortepan internetes fotóarchívumának segítségével ezúttal a magyar gasztronómia múltbéli titkait fürkésztük.

Az vagy, amit megeszel, a férfiakat a hasukon keresztül kell megfogni, kutyából nem lesz szalonna... Végtelen számú szólást vagy közhelyet tudunk előrántani a tarsolyunkból, ha kajáról van szó, látszik ebből is, mennyire szeret enni a magyar.

Fellapoztuk a Fortepant, hogy meglessük, milyen kincseket őriz kedvenc oldalunk a nagy magyar zabálás elmúlt száz évéből, hogyan mutatkozik meg húsban az igazság, borban a nemzetkarakterológia, miként fejezi ki az étel a magyar néplelket, a különböző történelmi korokat, a bőséget vagy épp a hét szűk esztendőt.

A nyitóképen Urbán Tamás fotóriporter sorozatából látunk egy fényképet. Mentoráltja, Deák Ferenc "Pillangó" első ebédje látható a szabadulása után, a szentendrei úti lakótelepen.