95%-ukat nők vásárolják, de kevesen ismerik veszélyeiket: 4 megfontolandó tény a gyertyákról

Borítókép: 95%-ukat nők vásárolják, de kevesen ismerik veszélyeiket: 4 megfontolandó tény a gyertyákról Forrás: Canva (Yan Krukau)
Meghitt hangulat, meleg fény, kellemes illat: ezek az előnyök. Vannak vajon hátrányok is? Jól teszed-e, ha a sötét estéken otthonos mozdulattal meggyújtasz egy illatgyertyát? Utánajártunk.

A cikk az ÉVA magazin egy korábbi lapszámában jelent meg "Egészséges-e az illatgyertya?" címmel.

Ha legközelebb szeretnéd, hogy rögtön postaládádba érkezzen kedvenc magazinod, akkor fizess elő rá ITT! Digitálisan is megszerezheted a legfrissebb, de akár régebbi számainkat is, ezt ITT teheted meg!

NÉGY ELGONDOLKODTATÓ TÉNY:

1. Égéstermékek

Aceton, acetaldehid, benzol, szénmonoxid, formaldehid: csak néhány a potenciálisan rákkeltő szerves vegyületek közül, melyek egy gyertya égésekor a szoba levegőjébe juthatnak.

Kanóc

Apró koromszemcsék is kerülnek a levegőbe, melyeket belélegzünk. A füst – a kanóc anyagától függően – nehézfémeket is tartalmazhat. Bár a kanóc általában pamutból készül (és ez a legveszélytelenebb), sokszor a szövetet egy belső fémszál köré tekerik, hogy ne hajoljon bele a viaszba. Ez a fémszál lehet ólomból, cinkből, ónból és kadmiumból is.

3. Viasz

A legtöbb gyertya parafinból készül, ami kőolajhulladékból származik, könnyen megmunkálható, jól ég, és igen olcsó a gyártók számára. Zselés társai zselésített kőolajból készülnek, és rendkívül népszerűek, mert jól tartják a színező- és illatosítóanyagokat. Mindkét típus meglehetősen füstöl és kormoz.

4. Illatanyagok

A gyertya kellemes illatát általában szintetikus, toxikus illatanyaggal érik el. A legtöbb illatgyertya mesterséges színezőanyagot is tartalmaz, melynek égése során szintén veszélyes részecskék szabadulnak el. Természetes illóolajokkal nehéz és költséges gyertyát készíteni.

Forrás: Canva (Ekrulila)

NÉGY MEGFONTOLANDÓ TANÁCS:

1. Figyeld a címkét!

A legtöbb gyertya csomagolásán alig találni információt, de azért nézd meg alaposan. Az európai gyártók beszüntették az ólom tartalmú kanóccal készült termékek forgalmazását, de a Kínából importált, olcsó gyertyák továbbra is ezzel az anyaggal készülnek, mely nagy mennyiségben igen káros.

2. Válaszd a természetest!

A tiszta méhviaszból, pamutkanóccal készült gyertya a legjobb választás. A méhviasz természetes, régóta használt anyag, mely sokáig ég és nem folyik le. Az aranysárga, mézillatú (és nem olcsó) terméket kézműves vásárokban és a boltok felső polcain érdemes keresni. Alternatívát jelenthet a szójából készült gyertya is: greencandle.net. Illóolajjal illatosított mécsest itt találsz: stenders-cosmetics.hu. Online rendelhető tiszta méhviasz, ha te magad szeretnél otthon gyertyát készíteni.

3. Kerüld a füstöt!

A gyertyát olyan helyre rakd, ahol nem éri kereszthuzat, mert a zavaros láng jobban kormoz. Elfújás helyett használj csipeszt, ezzel a kanócot nyomd bele a viaszba, majd egyenesítsd vissza.

4. Csak mértékkel!

Hétköznapokon dönts a természetes illóolaj párologtatása mellett, a gyertyát tartalékold az ünnepekre! Ha mégis ragaszkodsz a gyertyafényhez, akkor se ess túlzásba. Rosszul szellőző, kicsi, zárt helyiségben ne gyújts gyertyát! Az égő gyertyát soha ne tedd olyan helyre, ahol elérhetik a gyerekek, használat után pedig mindig alaposan szellőztesd ki a szobát!