Októberben kerül megrendezésre a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár: ezért érdemes ellátogatnod oda

Borítókép: Októberben kerül megrendezésre a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár: ezért érdemes ellátogatnod oda Forrás: Margó Irodalmi Fesztivál
A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 12. és 15. között kerül megrendezésre, a különlegessége pedig az, hogy minden eddiginél több külföldi szerző és régóta várt könyv lesz megtalálható az eseményen. A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében a programsorozat vendége többek között Jón Kalman Stefánsson, Luiz Schwarcz és Andrés Neuman lesz.

Új regényével érkezik Bödőcs Tibor, Pető Péter és Tisza Kata. Továbbá sokak nagy örömére a Margón mutatja be verses mesekönyvének két évtizede várt folytatását Varró Dániel, valamint az olvasók együtt ünnepelhetik Parti Nagy Lajossal 70. születésnapját is. A zenei-irodalmi eseteken színpadra lépnek olyan népszerű előadók, mint Szabó T. Anna és Lackfi János, Horváth Kristóf, vagy ismertebb nevén „Színész Bob”, a Slow Village, Beck Zoltán, Egyedi Péter, Fekete Giorgio és Péterfy Bori is.

Fontos tudni, hogy a fesztivál keretében adják át az év legjobb elsőkötetes szerzőjének járó Margó-díjat, sőt bemutatkozik a Margó Könyvek könyvsorozat is.

60 program várja a fesztiválra érkezőket

A fesztiválra ellátogatókat 60 program, 11 külföldi író, több mint 50 könyvbemutató várja 4 napon keresztül. Ezentúl a Millenárison, a Nemzeti Táncszínházban rendezett eseményen életművéből készült versgyűjteménnyel ünnepli 70. születésnapját Parti Nagy Lajos. Bödőcs Tibor a jelenről fest tragikomikus képet új könyve bemutatóján, és a 20 éve megjelent Túl a Maszat-hegyen folytatásával érkezik Varró Dániel. Továbbá ezen az eseményen mutatja be harmadik verseskötetét Szendrői Csaba, az Elefánt zenekar énekese, ezentúl a Férfiidők lányregénye folytatásával érkezik F. Várkonyi Zsuzsa, továbbá új könyvét hozza el a Margóra Benedek Ágota és Pető Péter is. Babarczy Eszter néhány szabályt írt a boldogsághoz, Nagy Gabriella a cinkotai bádoghordós sorozatgyilkosságot beszéli el. Tisza Kata könyvbemutatóján többek között a társ- és kapcsolati függőségekről, a szabadulásról és a pszichológia lehetőségéről is szó lesz.

Ezentúl új könyvvel jelentkezik a fesztiválon többek között Áfra János, András László, Babiczky Tibor, Baráth Katalin, Bíró Szabolcs, Bódis Kriszta, Bognár Péter, Csalár Bence, Harag Anita, Hartay Csaba, Hatos Pál, Huszti Gergely, Iványi Orsolya, Jánossy Lajos, Jordán Ferenc, Kiss Ottó, Kordos Szabolcs, Mészöly Ágnes, Száraz Miklós György, Tóth Kinga, Szilasi László, Ughy Szabina és Vágvölgyi B. András is.

Forrás: Margó Irodalmi Fesztivál
Benedek Ágota.

Számos neves külföldi író vesz részt az eseményen

Idén rengeteg külföldi szerzővel lehet találkozni az őszi Margón, többek között Izlandról Sigríður Hagalín Björnsdóttir krimiíró mellett két regényét mutatja be a népszerű Menny és Pokol trilógia szerzője, Jón Kalman Stefánsson is. Ezentúl a brazil Luiz Schwarczot Orvos-Tóth Noémi kérdezi a Légszomj című memoárjáról, a bipoláris zavarról, a család fontosságáról és a holokauszt generációkon átívelő hatásairól. Új regényével mutatkozik be a Kimi Räikkönen életéről szóló bestselleréről ismert finn író, Kari Hotakinen. A feröeri Oddfríður Marni Rasmussen regénye, ami a rákdiagnózis feldolgozásával foglalkozik, ezúttal a hozzátartozók szemszögéből. Rendkívül izgalmas témának fog bizonyulni, hogy a Johann Christian Woyzeck által elkövetett hírhedt lipcsei gyilkosság valóságát boncolgatja, W. című regénye bemutatóján a svéd Steve Sem-Sandberg, a berlini Maxim Gorkij Színház egykori dramaturgja, Sasha Marianna Salzmann új regényében a nagy változások koráról mesél, az ukrán földön megélt peresztrojka „húsdaráló” korszakától a mai Németország hétköznapjaiig.

Az olvasás segít megismerni és megérteni a világot, és így önmagunkat, az őszi Margón Brazíliát, Feröer-szigeteket, Izlandot vagy Spanyolországot is új szempontból ismerhetjük meg, és nem fapadosan. Bárhonnan is érkeznek az írók, közös nyelvünk velük a szépirodalom. Az ősszel elinduló Margó Könyvek sorozat az európai irodalom legjavából válogatva csupa olyan témát és szerzőt hoz el, ami segít máshogy tekinteni egyéni és társadalmi kihívásokra” – mondta el Valuska László fesztiváligazgató.

Forrás: Margó Irodalmi Fesztivál
Várkonyi Zsuzsa.

A Margó Könyvek sorozatot az irodalmi fesztivál a Helikon Kiadóval együttműködve indította el. A fesztiválon bemutatkozik a spanyol Andrés Neuman halálról, életről és szeretetről szóló utazása, a román Andrei Dósa füstfelhőben lebegő generációs elbeszélése, a norvég Lars Svisdal a jóléti társadalom családi konfliktusait bemutató regénye, valamint a szlovén Vesna Lemaić szövege egy menekültcsónakról is.

A könyvbemutatókat és beszélgetéseket követően csodálatos zenés-irodalmi produkciók zárják a napot. Csütörtökön a Kedvencek temetője idei állomásán Horváth Kristóf „Színész Bob” vezetésével írók és költők nem hagyják elfeledni a magyar irodalom elhunyt nagyjait, pénteken Szabó T. Anna, Lackfi János és a Quimbyből ismert Balanyi Szilárd Csillaglekvár című irodalmi estje zárja a napot. Szombaton a Slow Village visz költészetet, slamet, rappet és némi iróniát a színpadra, vasárnap a 15 éves Fishing on Orfű fesztivál történetéről készült könyvet mutatja be Beck Zoltán, Egyedi Péter, Fekete Giorgio, Leskovics Gábor Lecsó és Péterfy Bori.

Forrás: Margó Irodalmi Fesztivál

Díjátadásra kerül a Margó-díj is

Ezentúl az őszi Margó nyitónapján immár kilencedik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat. Továbbá idén elsőként a Margó x Erste #higgymagadban különdíja is gazdára talál. A 2022-es nyertes, Vonnák Diána önálló estjét pedig a Liszt Ünnep keretében október 11-én rendezik meg a Müpában.

A Margó könyvbemutatói ingyenesen látogathatók, a zenei – irodalmi estekre pedig a Liszt Ünnep weboldalán lehet jegyet vásárolni.

Forrás