Malála nővérei: nyolc világhírű aktivista gyereklány

Borítókép: Malála nővérei: nyolc világhírű aktivista gyereklány
A 2012-ben Nobel-díjjal jutalmazott Malála Júszafzait, akit a tálibok sem tudtak megállítani a lányok oktatásáért vívott küzdelmében, már mindenki ismeri. Az utóbbi időben a környezetvédő Greta Thunberg is – jól megérdemelten – egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. De nincsenek egyedül a harcukban, sorra ismerhetünk meg gyereklányokat, akik azért kampányolnak, hogy a világunk jobb hely legyen.

Jade Hameister

aki a Déli-sarkon készített szendvicset a szexista kommentelőknek

jade hameister,aktivizmus
Forrás: Getty Images

Az ausztrál Jade Hameister 2001-ben született, június elején töltötte be a 18. életévét. Már tizenkét évesen teljesítette az Everest alaptáboráig tartó utat. Tizennégy évesen, 2016 áprilisában a legfiatalabb ember lett a történelemben, aki (az Északi-foknál messzebbről indulva) eljutott sível az Északi-sarkra. A több mint 150 kilométeres úton mínusz 30 fokban szánkón húzta magával nehéz felszerelését. Erről az utazásáról a National Geographic dokumentumfilmet is készített, és ő maga is beszámolt TED-beszédében. „Mi lenne, ha a fiatal nők külleme helyett inkább a képességeikre figyelnénk?” - tette fel a kérdést, ám néhány hozzászóló azzal hurrogta le, hogy inkább készítsen nekik egy szendvicset. Ez sem szegte kedvét: 2017 júniusában az eddigi legfiatalabb nőként 550 km-es, huszonhét napos túrával átszelte a grönlandi jégsapkát. Nem sokat pihent, novemberben már az Antarktisz partján elhelyezkedő Ross-selfjégtől indult a 600 km-re levő Déli-sark felé. Az Amundsen-Scott déli-sarki állomáson készített egy szendvicset, és fotóval üzent a szexista kommentelőknek: jöhetnek érte!

Amika George

aki globális beszédtémává tette a menstruációs szegénységet

amika george,aktivizmus
Forrás: Getty Images

Az indiai származású és az Egyesült Királyságban élő Amika George 18 éves volt, amikor 2017 januárjában reggeli közben a kanalat is kiejtette a kezéből döbbenetében. A tévében ugyanis arról volt szó, hogy sok lány azért marad ki napokra az iskolából, mert nem tud menstruációs higiéniai termékeket vásárolni magának. Lemarad a tananyaggal, ezért szűkülnek a jövőbeli lehetőségei, és esélye sem lesz kitörni a szegénységből. George hamarosan elindította a közösségi médiában a #FreePeriods kampányt és egy petíciót, melynek célja a „tamponadó” eltörlése volt (miért is sújtják luxusadóval a menstruációs higiéniai termékeket?), és a betétek, tamponok ingyenes biztosítása legalább a szegénységben élő lányok számára (azoknak, akik az iskolai ebédet is ingyen kapják). 2017 decemberében kétezer pirosba öltözött fiatal tüntetett a Downing Street 10. előtt. A következő év márciusában a kormány a tamponadóból származó jövedelemből 1,5 millió fontot adott át segélyszervezeteknek, de a lány ezt csak részeredménynek tekinti.
A menstruációhoz tapadó szégyen és tabu szerinte a nőgyűlölet következménye. „Ha a férfiak is menstruálnának, akkor a vérzés olimpiai szám lenne, és ingyen osztogatnák az intimkelyheket a metrón” – írja az Egy feminista nem jár rózsaszínben című kötetben.

malála,aktivizmus
Olvass még fiatal aktivista lányokról a szeptemberi Éva 56. oldalára lapozva!