Ma 20 éve halt meg a nagy polihisztor

Borítókép: Ma 20 éve halt meg a nagy polihisztor
Regényíró, költő, zeneszerző, műfordító, újságíró, zongorista, nyelvész, tudósító. Anthony Burgess korának meglepően nagy hatású figurája volt. Itt van 5 tény, amit nem tudtál róla:

Ma 20 éve halt meg Anthony Burgess, akit a legtöbben Mechanikus narancs című regényéről és az abból készült Oscar-díjas Kubrick-filmből ismernek. Pedig még mennyi mindent tudhatunk meg róla, ha kissé megkaparjuk a felszínt!

1. Autodidakta
Burgess tudásának legnagyobb részét autodidakta módon sajátította el. Családja anyagi problémákkal küzdött, így az iskoláztatás mellett nem volt plusz pénz pl. a zeneoktatásra.

2. 13 nyelven írt?
Egyes írások szerint 8, mások szerint 13 nyelven is tudott írni. Köztük olyan nyelveken, mint: a kínai, a héber, a japán, a svéd, a francia, az olasz, a spanyol, a maláj vagy a német.

3. Polihisztor
Burgess polihisztor volt, ami azt jelenti, hogy több művészeti és tudományos területen is maradandót alkotott. A Mechanikus narancs című,

meglehetősen ellentmondásos és megosztó regénycsak egy számos munkája közül. Megjelentek például tanulmányai jelentős irodalmi szereplőkről (például arról a rettentő romantikus alakról, aki fogott egy Rómeót és egy Júliát és gyúrt egy kerek történetet nekik), műfordított és még arra is volt ideje, hogy színpadi előadásokhoz írjon forgatókönyveket.

4. A baljós Mechanikus narancs


Malcolm McDowell, a Mechanikus narancs filmváltozatának főszereplője

Angliában számos bűnesetet a regényből készült Stanley Kubrick-filmnek tulajdonítottak és a rendező sok negatív sajtót és fenyegető levelet kapott. Végül az Angliában élő Stanley Kubrick saját maga kérte a film visszavonását a brit forgalmazásból 16 héttel a bemutató után, így egészen haláláig nem lehetett moziban látni. A filmtörténetben teljesen egyedülálló eset, hogy egy forgalmazó teljesítsen egy ilyen rendezői kérést.

5. Stanley Kubrick furcsa módszerei
A Mechanikus narancs című filmben hallható narrációt Malcolm McDowell mondja. A szöveget 2 hét alatt vette fel Stanley Kubrick.


Stanley Kubrick a Mechanikus narancs forgatási szünetében

Ha a munka közben McDowell elfáradt, akkor Kubrickkal néhány pingpongmeccsel lazítottak. Később fizetésnél Kubrick csak egy hetet fizetett ki McDowell számára ebből a munkaszakaszból, mondván: a másik héten játszottak.

Fotók: Pinterest