Így borozik Lakatos Márk
A borról először...
igazából a pezsgő jut eszembe, mert mindig is pezsgős voltam. De természetesen szívesen fogyasztok bort is, ha az alkalom olyan. Márpedig elsősorban étkezések alkalmával hozza úgy. Gasztronómiai szempontból rendkívül izgalmasnak találom a különféle borpárosításokat.
A legszebb boros emlékeim...
... sorra egy-egy gasztronómiai élményhez kötődnek. Nagyon szeretem a tasting menüket, melyek valódi élményekkel ajándékoznak meg. A közelmúltban például, amikor a Párizsi Divathéten jártam, egy Michelin-csillagos étteremben volt lehetőségem bort kóstolni, és testközelből figyelni, ahogy a sommelier minden fogáshoz más-más bort párosít. Egy zseniális fehérborhoz például zelleres-szarvasgombás előételt kínáltak, ami igazán fantasztikus kulináris élmény volt. Szakértőnek azért nem nevezném magam ezen a területen, de régóta iszom és kóstolok borokat, és figyelem, hogyan változnak a gasztro trendek és a borpárosítások – például milyen sajtokhoz éppen milyen évjáratot, vagy típust ajánlanak.