Kutyák, akik felismerik a tüdőrákot

Borítókép: Kutyák, akik felismerik a tüdőrákot
A legújabb kutatások szerint akár bizonyos ráktípusok korai felismerésére is betaníthatóak négylábú kedvenceink.

Vajon tényleg lehetséges az, amit a címben állítunk? A legokosabb állatok között természetesen bérelt helye van a kutyáknak, ezt már régóta tudjuk, na de azt vajon tudtad-e, hogy a legújabb kutatások szerint akár bizonyos ráktípusok korai felismerésére is betaníthatóak négylábú kedvenceink?

Mivel a tüdőrák kezdetben nem okoz panaszokat, nincsenek tünetei, felismerése gyakran véletlenszerű. Friss nemzetközi kutatások azonban biztató eredményekről számolnak be, amelyek szerint bizonyos kutyák betaníthatók arra, hogy korai stádiumban felismerjék a tüdő- vagy a mellrákot.

A kérdés természetesen az, hogyan lehetséges mindez? Scherr Gabriellával, a Kutyák a Rák Ellen az Életért Alapítvány vezetőjével beszélgettünk. "Köztudott, hogy a kutyáknak rendkívül fejlett a szaglásuk - erre alapoznak a kutatások is. Bizonyos betegségek esetén a megtámadott sejtek anyagcseréje megváltozik, és az adott betegségre jellemző vegyületek (biomarkarek) szabadulnak fel. A biomarkerek egy speciális csoportját alkotják a kilélegzett biomarkerek."

A kutatásokban kutyákat képeztek ki arra, hogy szagmegkötő anyaggal megkötött lélegzet mintákat vizsgáljanak és különböztessék meg a tüdőrákos és az egészséges emberek leheletmintáit. (A mintavétel során, egy szagmegkötő anyaggal ellátott csőbe kell belefújni). 4-5 hónap aktív kiképzés után a tesztelés már rutinszerű: ha "baj van", akkor az adott mintánál leül vagy lefekszik a kutya.


"Szinte bármelyik kutyafajta betanítható, de általában a hosszabb orral rendelkező fajták az alkalmasabbak a feladatra - ilyenek a juhász- és vadászkutyák, de sok keverék is."

Hogyan keletkezett a kutya? Kattints és elmeséljük!

A módszerrel forradalmasítani lehetne a rák korai felismerését. A fájdalommal járó mintavételi eljárásokkal szemben az új módszer nem igényelne semmiféle műtéti beavatkozást, fájdalom mentes, sokkal olcsóbb, tömeges szűrésre alkalmas és egyben gyorsabb megoldást is jelentene a diagnosztikában.

A fantasztikus felfedezés egyelőre nem talált komolyabb támogatásra. Gabrielláék azonban nem adják fel: céljuk, hogy lakossági szintű szűrőhálózat jöjjön létre, amely forradalmi változásokat hozhat a rák korai felismerésében és gyógyításában. Mi drukkolunk, hogy sikerüljön!

A márciusi Évában az állati intelligenciát járjuk körül. Szerezd be még ma!