Gödörbe esett egy látássérült férfi, akinek egy járókelő akart segíteni: így nyújts segítséget helyes módon

Borítókép: Gödörbe esett egy látássérült férfi, akinek egy járókelő akart segíteni: így nyújts segítséget helyes módon Forrás: Getty Images
Prepszl Tamás Óbudán sétált, amikor egy önjelölt segítőnek köszönhetően, egy útfelbontás mentén gödörbe zuhant vakvezető kutyájával együtt. Tamás az esetből okulva, arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy miként érdemes segítséget nyújtani a látássérült embereknek.

Kizárólag a puszta szerencsén múlt, hogy Prepszl Tamás, aki éppen vakvezető kutyájával sétált Óbudán, nem szenvedett maradandó sérülést.

Az eset úgy történt, hogy Tamás egy túráról tartott haza, hátizsákkal a hátán, mikor is egy útfelbontás mellett haladtak el. Pixel, a kutyus már éppen kerülte volna ki a gödröt, mivel Tamás érezte, hogy óvatosan jobbra irányítja. Ekkor egy önjelölt segítő – vélhetően jó szándékkal – megrántotta a kutyus hámját. Ettől a váratlan mozdulattól, a vakvezető kutyus megijedt, és hirtelen balra mozdult, Tamás pedig teljesen a kutyájára hagyatkozva követte ezt a mozdulatot, mit sem sejtve a gödörről, melybe a hirtelen irányváltásnak köszönhetően belezuhant. Szerencsére a hátára esett, amelyen egy hátizsák volt, ami nagyrészt felfogta az ütést. Így szerencsére csak a térde sérült meg, de komolyabb baja nem lett.

Gödörbe rántották a vakvezető kutyával közlekedő Tamást, majd segítségadás nélkül otthagyták. Prepszl Tamás éppen egy...

Posted by Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány on Friday, October 13, 2023

Az igazán szomorú az, hogy a járókelő, aki eredetileg segíteni kívánt, teljesen felszívódott, és hiába kiabált Tamás segítségért, nem válaszolt senki. A baleset megtörténtéhez természetesen az is hozzájárult, hogy a gödör nem volt elkerítve. Ugyanis, amennyiben el lett volna, azt felismerte volna a kutya, hiszen az ilyen esetekre is fel volt készítve.

Hogyan nyújts helyes módon segítséget?

Tamás nem kíván feljelentést tenni, azonban azt nagyon fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy miként kell helyes módon segítséget nyújtani a látássérült embereknek. Kihangsúlyozta, hogy a legfontosabb mielőtt hozzáérnénk valakihez az, hogy előtte mindenképpen szólítsuk meg és kérdezzük meg van-e szüksége segítségre. Ezentúl rendkívül fontos, hogy kizárólag csak akkor segítsünk az illetőnek, amennyiben a látássérült igénybe szeretné venni a segítségünket. Majd mindent pontosan úgy tegyünk, ahogyan azt az illető kéri. Így biztonságosan fogunk tudni segítséget nyújtani látássérült embertársainknak is.