Gyakran megkérdezik, hogy légiutas-kísérő. Pilóta ruhában. Tudod miért? Mert nő!

Borítókép: Gyakran megkérdezik, hogy légiutas-kísérő. Pilóta ruhában. Tudod miért? Mert nő! Forrás: Getty Images (Anadolu Agency)
Egy női pilóta videója vírusként terjed a TikTokon, miután elmesélte a történetét a repülőtéri alkalmazottal, aki megkérdezte, hogy légiutas-kísérő-e, annak ellenére, hogy pilóta egyenruhát viselt.

A légitársaságok pilótáinak egyenruhái megkülönböztethetők, és úgy tervezték őket, hogy azonnal felismerjék a repülőtéri személyzet számára. Ezeket a ruhákat általában pilótaszárnyak díszítik, és csíkok a különböző rangok jelzésére, így nem téveszthető össze, hogy ki felel a repülő parancsnokságáért egy adott napon.

Valószínűleg ez az oka annak, hogy a TikToker Sabrina Johnson, aki @sabrinaleej név alatt posztol, virálissá vált, miután egy repülőtéri alkalmazott megkérdezte tőle, hogy légiutas-kísérő-e, annak ellenére, hogy pilóta egyenruhában sétált át a terminálon.

Sabrina klipjében belenéz a kamerába, miközben rágógumit rág AirPod-okkal a fülében az alábbi szöveggel: „A biztonsági ember ma a szemembe nézett, és megkérdezte, hogy én vagyok-e a légiutas-kísérő (gyakori eset)."

A Zippia által összegyűjtött elemzések szerint hatalmas különbség van a férfi és női pilóták száma között. Az Egyesült Államokban jelenleg alkalmazott "29 065 pilóta" mindössze 29,3 százaléka nő.

A szexizmus a légiközlekedési iparban a légi utazás korai napjaira nyúlik vissza, a reklámok olyan marketinganyagokat tartalmaztak, amelyek provokatív, szexuálisan csábító vagy alárendelt pozíciókban ábrázolták a nőket annak érdekében, hogy a hagyományosan férfiközpontú szemléletet előnyben részesítő konkrét hatalmi dinamikának megfeleljenek.

A 70-es években a női légiutas-kísérők szót emeltek a nőkkel szembeni rossz bánásmód ellen a légiközlekedési ágazatban, sőt csoportokat hoztak létre, hogy segítsenek a nők munkahelyi jogainak védelmében, hogy egyenlő helyzetbe hozzák őket férfi társaikkal.

Ennek ellenére a női pilóták karrierjét szisztematikusan „blokkolta" az „öregfiúk klubja" az Airport Technology 2022. márciusi jelentése szerint. A cikkben Marnie Munns pilóta hosszasan tárgyalta a jelenséget, és további sokszínűségre szólított fel a pilóták között, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy globálisan az összes pilóta mindössze 5,26 százaléka nő.

A TikTokerek megdöbbenésüket és rosszallásukat fejezték ki a reptéri alkalmazottal szemben, aki összetévesztette a pilótát a légiutas-kísérővel, csak azért, mert nő.

„Három csíkkal? Nem, ez szándékos volt" – kommentálta az egyik néző.

Néhányan azt sugallták, hogy ez egy karmikus pillanat volt. „Kérdezd meg tőlük legközelebb, hogy újak-e, és ajánld fel nekik, hogy elmagyarázod, hogyan kell megkülönböztetni az egyenruhákat, hogy ne hozzák magukat kellemetlen helyzetbe."

Mások azt javasolták, hogy viszonozza a sértést. „Kérdezd meg tőlük, hogy ők-e a takarítószemélyzet, mert a férfimosdóban valami folyékony anyag szivárog az ajtó alól" – válaszolta egyikük.

forrás

A lenti galériánkban menő feminista pólókat mutatunk be.