Borítókép: Szabadságot a mellbimbóknak! Sztárok, akik cicit villantottak Forrás: Europress

Szabadságot a mellbimbóknak! Sztárok, akik cicit villantottak

Nem, nem arról van szó, hogy a csajok mindenáron mindent mutogatni szeretnének. Itt most megint a férfi-női egyenjogúság került terítékre... illetve a női mellbimbók...

"Ez egy férfi mellbimbó: ha félmeztelen nőkről szeretnél képet posztolni, arra kérünk, hogy használd ezt az elfogadható férfi mellbimbó sablont, hogy letakard vele az elfogadhatatlan női mellbimbókat. Köszönjük, hogy segítesz abban, hogy biztonságosabb világot teremtsünk."

A fenti fotó napok óta kering a különböző közösségi média platformokon: a #freethenipple (szabadságot a mellbimbónak) harcosai újra akcióba lendültek!
A mozgalom eredetileg Lina Esco amerikai filmkészítő és aktivista nevéhez fűződik, és azért indult, hogy eltörölje azt a kettős mércét, amivel a(z amerikai) társadalom a férfi és a női meztelenséghez viszonyul. Amellett, hogy a legtöbb amerikai államban a törvények is másképp rendelkeznek a nyilvánosan meztelen felsőtesttel mutatkozó nőkről, mint férfiakról, a különböző social media felületeken is eltérő megítélés alá esik a fedetlen női és férfi mellkas. Ahogyan azt korábban már többször is megírtuk, azt már sikerült elérni, hogy a Facebook és az Instagram ne cenzurázza a szoptatós fotókat, ám ezek az oldalak a meztelen női mellről más kontextusban kikerült képeket ma is könyörtelenül letörlik. A Felhasználási feltételek szerint ezeken a fotókon ki kell takarni a mellbimbót, másképp törölni fogják. Félmeztelen férfiakra ez a szabály nem vonatkozik.

A sztárok közül többen is belefutottak már ebbe a csapdába – miután ráfáztak a szigorú szabályozásra, többen is a "mellbimbószabadítás" lelkes harcosaivá váltak.
Chrissy Teigen nemrégiben posztolt egy fotót az Instagramján, amely a hírneves W magazinban jelent meg, ám ezt a képet az Insta kitörölte:

A felbőszült szupermodell ezek után kiposztolta a kép ceruzarajz, olajfestmény és pasztellkréta "verzióját" is, de mindhármat törölték az oldaláról, mivel azok megsértették a "közösség guideline"-jait.

Tavaly Demi Moore és Bruce Willis lánya, Scout vonult fedetlen keblekkel az utcára és twittelte ki az alábbi fotót és kommentet:

"Amit az Instagram nem enged megmutatni #freethenipple" – áll a posztban.

A 2014-es év egyik legnagyobb felhördülését az váltotta ki, hogy az Insta Rihanna teljes profilját törölte, miután az énekesnő közzétette félmeztelen címlapfotóját, amely a francia Lui magazinnak készült.

Kicsivel később Riri visszatért a fotómegosztó oldalra – azóta "visszafogottabb":

tell da paparazzi get the lens right

A photo posted by badgalriri (@badgalriri) on Jan 3, 2015 at 10:11am PST

A sztárok közül Miley Cyrus és Cara Delevingne is lelkes harcosai a mellbimbó-felszabadító mozgalomnak. Miley például csuklás nélkül kiposztolja a Paper magazinnak készült félmeztelen képeit (a képek maradnak, mivel a mellbimbók takarva, festve vannak – nonszensz, nem?!):

A photo posted by Miley Cyrus (@mileycyrus) on Jun 9, 2015 at 8:56am PDT

Cara Delevingne pedig még ironikus "felvilágosító" ábrát is készített a közösségi oldalra egyik haverja segítségével:

A mellbimbó-kérdésről azóta Lina Esco dokumentumfilmet is forgatott, a figyelemfelhívó (és a filmet promózó) pólót pedig boldog-boldogtalan magára veszi Amerikában:


Lina Esco és Rummer Willis egy adománygyűjtő partin 2014-ben.

Ti mit gondoltok a mozgalomról? Jogos a csajok felháborodása, vagy fölösleges cirkusz az egész? Írjátok meg a kommentekben!

Fotók: Instagram