„Ezt nem mondhatod el a szüleidnek, jó?”

Borítókép: „Ezt nem mondhatod el a szüleidnek, jó?”
Feldolgozni a feldolgozhatatlant: egy projekt, amely szexuálisan bántalmazott áldozatokat gyógyít a művészet segítségével.

„Ezt kapod, amiért rossz voltál.” „Egy senki vagy. Inkább meg kellene köszönnöd nekem.” „Mondd nekik, hogy azért sírsz, mert elestél.” „Szeretnél velünk játszani? De ezt nem mondhatod el senkinek.” Csak néhány mondat az „Unbreakable” projekt fotóiról, amelynek segítségével szexuálisan bántalmazott áldozatok ezrei próbálják feldolgozni a feldolgozhatatlant.


"Tudom, hogy te is akarod" - Fotó: projectunbreakable.tumblr.com


A projekt 2011 októberében indult, miután az akkor 19 éves Grace Brown megtudta, hogy egy barátnőjét korábban szexuálisan zaklatták. Az a szombat este örökre megváltoztatta a fotográfusnak tanuló lány életét. Ekkor született meg benne az ötlet, amelynek lényege, hogy leírni talán sokkal könnyebb ezeket a történeteket, mint kimondani. Másnap lefotózta a barátnőjét egy táblával a kezében, amelyen egy mondat volt olvasható a zaklatójától, a képet pedig feltöltötte az internetre.


"Csak szeretném látni a mellecskéidet" - Ezt számra szorított kézzel mondta, miközben egy zsebkést szorított a mellkasomhoz." - Fotó: projectunbreakable.tumblr.com

Azóta több száz bántalmazottat örökített meg így, és folyamatosan özönlenek a saját készítésű fotók a tumblr oldalára is a világ minden tájáról (a Time magazin a 30 legjobb Tumblr blog közé is beválasztotta). A koncepció minden fotónál ugyanaz: egy fotó, egy mondat, egy arc (bár néhány esetben a táblát az arcuk előtt tartva vállalják csak a bántalmazottak a nyilvánosságot), egy sors.


"Sikoltottam és azt mondtam: Ne! "Mi folyik ott?" - kérdezte a mamám. "Csak csikizem őt" - válaszolta a barátom. 13 éves voltam akkor." - Fotó: projectunbreakable.tumblr.com

Grace pedig járja a világot, iskolákban tart előadásokat és próbál meg segíteni hasonló traumát átélt embereknek. Hisz abban, hogy a projektje egyfajta gyógyító művészet, amelynek segítségével megkönnyebbülhetnek és fellélegezhetnek az áldozatok, és nem utolsósorban: érezhetik, hogy nincsenek egyedül. Ma már több mint 1500 fotó található a weboldalán, amelyet ide kattintva találtok.

Az UNICEF magyar bizottsága a világon elsőként fejlesztett ki egy olyan mobiltelefonos alkalmazást, amely erőszakhelyzetben azonnali segítséget nyújt a gyerekeknek. Kattintsatok a részletekért!