Lehet, hogy egy londoni építész megoldást talált a hajléktalanság kérdésére?

Borítókép: Lehet, hogy egy londoni építész megoldást talált a hajléktalanság kérdésére? Forrás: Getty Images
Mert mindenki megérdemli, hogy fedél legyen a feje felett...

Íme, egy elképesztő építészeti projekt, ami ha távlatokban gondolkozunk, talán segíthetne enyhíteni a hajléktalanproblémát a nagyvárosokban. Londonban ez évente több mint 6500 utcán éjszakázó hontalan ember elszállásolásában jelentene segítséget. Nemcsak az embereknek adna fedelet a fejük fölé éjszakára, hanem ezzel sok helyen jelentősen javítana a városképen is, hiszen idővel felszámolhatóvá válnának az utcasarkokon, kapualjakban és melegebb, védettebb helyeken összetákolt ideiglenes fekvőhelyek. Ez lebeghetett legalábbis a tervező, James Furzer lelki szemei előtt, amikor megtervezte a jövő hajléktalanszállóit.

A szállásokat durva fordításban nevezhetjük parazita- vagy akár élősködőkabinnak is, méghozzá nem másért, mint az elhelyezkedésük miatt.

A kis kabinok ugyanis a házak külső falainak amúgy is kihasználatlan felületein kapnának helyet, épp a gyalogosforgalom feje fölött néhány méterrel, és leereszthető létrákon lehetne őket megközelíteni.

Nézd meg az elképzelést a galériában, és írd meg, milyen kérdések merülnek fel benned ezzel kapcsolatban, illetve hogy szerinted működőképes lehet-e egy ilyen kezdeményezés!