Hogy lehet az, hogy nincsenek rákos megbetegedések az amish közösségekben?
Az Ohio State University egy tanulmányában azt vizsgálta, hogy vajon magasabb-e a rák előfordulási esélye az amish közösségekben, tekintve, hogy az ő életükben nincs jelen a hagyományos értelemben vett orvoslás a modern társadalmi vívmányoktól való elszigetelődésük következtében. Nos, nem várt eredményt kaptak, mi több, egészen sokkolta őket, így komolyabban igyekeztek megfejteni a daganatos betegségek hiányának kulcsát.
Amikor górcső alá vették az amishok általános étrendjét és életstílusát, a következő konzekvenciákat tudták levonni:
Nem elhanyagolható tényező azonban a munkájuk milyensége sem, hiszen a legtöbb amish ember valamilyen fizikai munkát végez, például mezőgazdasági, építési vagy ipari tevékenységet folytat. Az intenzív munka pedig kellően aktívan és egészségesen tartja őket – szemben azokkal az átlagos amerikai dolgozókkal, akik egész nap egy irodában, mesterséges fényben és környezetben ülőmunkát végeznek.
Ugyanakkor az is fontos megállapítása a vizsgálatoknak, hogy az amishok szinte kivétel nélkül a saját maguk termesztette és gondozta ételeket fogyasztják, így jóval nagyobb százalékban jutnak egészséges, organikus táplálékhoz.
Összehasonlítva tehát az átlagos amerikai népességgel, egyáltalán nem meglepő, hogy az amishok zárt közössége, jóval kiegyensúlyozottabb, egészségesebb és fenntarthatóbb életet biztosít a tagjai számára, míg a szellemi munkától megfáradt átlagemberek javarészt gyorséttermi és félkész ételeket fogyasztanak.
Az amishok egy csaknem 200 ezer fős, konzervatív értékeket valló keresztény közösség, amelynek tagjai javarészt az USA-ban élnek. Életmódjuk rendkívül egyszerű, nem használnak modern, elektromos árammal működő eszközöket. Törekvésük, hogy lehetőleg egyedül oldják meg a dolgaikat, ilyen módon nem vesznek igénybe semmilyen szociális juttatást sem az államtól.