A legütősebb bor-sajt párosok

Borítókép: A legütősebb bor-sajt párosok Forrás: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok
A sajtok – akárcsak a borok – világa is nagyon változatos és izgalmas, hiszen talán nem túlzás azt állítani, hogy ahányféle sajt létezik, annyiféle stílus, ízvilág és érettség jellemzi őket. Ráadásul ugyanannyira befolyásolja a sajtok ízvilágát, hogy milyen alapanyagból készülnek, vagy hogyan érlelik őket, mint ahogy a borok esetében is.

Klasszikus kettős a sajt és a bor, hiszen remekül érzik magukat egymás társaságában, feltéve, ha megfelelően párosítjuk őket. Hogy harmonikus legyen a „kapcsolatuk”, néhány főbb irányvonalat érdemes szem előtt tartani bor- és sajtválasztáskor. Nézzük tehát, milyen sajtokhoz milyen borokat válasszunk.

Friss sajtok, üde, könnyed borok

A friss sajtok – mivel egyáltalán nem, vagy nagyon rövid ideig érlelik őket – túrószerűek, vagy krémesek, kenhető állagúak. Könnyedek, ízben inkább natúrak – bár időnként borsos, zöldfűszeres, fokhagymás, diós stb. változatokkal is találkozhatunk –, ezért friss, lendületes, szép savszerkezetű, üde fehér-, esetleg rosé borokat párosítsunk ezekhez a sajtokhoz. A Mátra kicsit hűvösebb, de száraz és kiegyenlített klímája például nagyon kedvez az ilyen üde, zamatban gazdag, élénk savtartalmú borok készítéséhez, így bátran válasszunk mátrai bort ezekhez a párosításokhoz. Mátra sorozatunk például pontosan ilyen friss, illatos, gyümölcsös borokból áll, így akár egy könnyed, mezei füveket idéző illatú, virágos tónusú, gördülékeny Dubicz Sauvignon Blanc vagy akár egy feszes szerkezetű, remek ropogós savú, friss Dubicz Kékfrankos Rosé is jó választás hozzá. Utóbbi például Itália gyúrt sajtja, a mozzarrella mellé remek, főleg, ha paradicsommal kiegészítve egy klasszikus Caprese salátát készítünk belőle.

ITT FOLYTATÓDIK A CIKK!