Így néztek ki a gyerekszobák 50 évvel ezelőtt: a 70-es évek klasszikus darabjai nem hiányozhattak belőlük

Borítókép: Így néztek ki a gyerekszobák 50 évvel ezelőtt: a 70-es évek klasszikus darabjai nem hiányozhattak belőlük Forrás: Fortepan / Bauer Sándor
Találtunk jó pár régi felvételt az 1970-es évekből. Édes gyerekkori emlékeket idézett fel bennünk a sok régi bútor, berendezési tárgy látványa. Most megmutatjuk, milyenek voltak a gyerekszobák 50 évvel ezelőtt.

Ahhoz, hogy belelássunk jobban a 70-es évek gyerekszobáiba, még egy tíz évvel vissza kell tekernünk az idő kerekét. A mai panelházak a 60-as évek közepe felé kezdtek el megépülni. Ennek az oka az volt, hogy a városiasodással sok embernek kellett gyorsan lakhatást biztosítani. Ezek az otthonok úgy 50-60 négyzetméteresek voltak. Kicsi méretükből fakadóan a tervezéskor szinte mindennek berajzolták a helyét, így a hatalmas lakberendezési trendek nem alakulhattak ki. Ráadásul a bútorgyárak előrendelés alapján készítettek el mindent, nem volt készletfelhalmozás.

Ebben az időben általában egyszerű tömörfa bútorok voltak minden otthonban, melyeket lakkozott felszínnel tartósítottak. Hogy miért így fogalmazunk? Ezek a szekrények, polcok, ágyak még a mai napig tartják magukat. Ahogy a nagyanyám mondta: azokban még volt anyag.

Gyerekszoba a múlból :)

Posted by Retro, made in Hungária on Sunday, March 1, 2020

A 70-es évek lakberendezése

Az egész világon végigsöpört a retrofuturisztikus dizájn. Ez az az ábrázolásmód, ahogyan a régebbi korokban a jövőt elképzelték. Bár az igazság az, hogy Magyarországon csak a szelét érezhették ennek az őrületnek, hiszen a szocialista rendszer jól felfogta az új szeleket.

A 70-es években szinte minden gyerekszoba ugyanazokkal az egyszerű bútorokkal volt berendezve. Garzon Bútorgyár Saci I. és Saci II. névre hallgató bútorai nagy sikert arattak, de a Robi bútort is kedvelték az emberek. A panellakások kicsi szobái kreatív megoldásra sarkallták a bútorgyártókat. Ebben az időben az emeleteságyak is hódítottak. A matracokat pirosas-narancssárgás vagy zöld mintás kárpittal vonták be.

Minden szoba padlóját padlószőnyeg borította. Igény esetén erre ment még rá egy-egy szőnyeg, amit leginkább az utcán porolással tisztítottak, vesszőből font poroló segítségével.

Időutazásra invitálunk! Kattints a lenti galériába, less be a 70-es évek gyerekszobáiba!