Borítókép: 6 egyszerű, de frappáns válasz pletykásoknak

6 egyszerű, de frappáns válasz pletykásoknak

A pletyka természetes része a legtöbb ember életének, főleg tiniként. A probléma akkor kezdődik, amikor olyan élessé és gonosszá válik, hogy “az áldozat” önértékelése szenvedi meg.

Az interneten és a chat-applikációkban olyan mértékű pletykálás folyik, ami sok kamasz számára okoz érzelmi és szociális sérüléseket. Nem kétséges, a pletyka fáj. És aki csinálja, az ritkán foglalkozik vele, hogy kinek okoz fájdalmat.

Így ha egy negatív ember megpróbál bevonni téged a pletykálásba, használd az alábbi hat válasz egyikét:

1. Próbálj valami pozitívat bedobni

A legtöbb ember azért beszéli ki a másikat, mert belőle hiányzik az önbizalom, nincs normálsi önértékelése. Azzal próbálja ezt javítani, hogy leszólja a másikat, amitől ő talán jobban érzi magát. Ennek a legegyszerűbb módja, ha valami jót emelsz ki a pletykáló célpontjában. Ha például leszólja az öltözködését, emeld ki, hogy de milyen kedves természete van. Ne hagyd magad belerángatni a negatív érzelmekbe. Így a kibeszélő előbb-utóbb feladja, hiszen nem kapja meg az ego-támogatást.

2. Beszélj a kulturális különbségekről

Sokszor az a kibeszélés alapja, hogy a tárgya egy másik kultúrából származik, melynek szokásait a pletykáló nem érti, ezért inkább negatívan reagál. Magyarázd el neki, hogy minden kultúra más, és akiről ő beszél, nem azért viselkedik másként, mert valami gond van vele, hanem mert náluk ez az elfogadott viselkedési minta.

3. Fordítsd át a beszélgetést: igen, segítsünk neki

Ha a pletykáló elkezd valakiről negatív dolgokat mondani, teljes természetességgel kérdezz vissza, hogy ugye segítesz neki megoldani ezt? Ha például valaki túl sok sminket tett fel, és a pletykáló már kibeszélné, kérdezz vissza, hogy ugye megmutatjuk neki, hogyan tud szebben sminkelni? Segítsetek inkább, mint hogy csámcsogtok a témán.

Még 3 válaszért kattints IDE!

És ha már pletyka... íme, kiről mit pletykálnak Hollywoodban: