JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

56 millió forintot érő követ talált egy amatőr kincsvadász

Borítókép: 56 millió forintot érő követ talált egy amatőr kincsvadász Forrás: Getty Images (Dougal Waters)
„Ilyesmit csak egyszer talál valaki az életben” – mondta a kincsvadász hihetetlen szerencséjét látva az a férfi, aki felbecsülte és megvásárolta a követ.

Sokan gondoljuk úgy, hogy kincset találni leginkább csak a filmekben szoktak, ezért is kapjuk fel a fejünket egy-egy olyan eset kapcsán, amikor a valóságban is sikerrel járnak a kincsvadászok. Legutóbb Ausztráliában, Victoria állam aranylelőhelyein gyűjtött be egy hatalmas követ egy amatőr kincsvadász, aki mindössze egy olcsó fémdetektorral pásztázta a vidéket.

A névtelenséget kérő férfi zsákmányával Darren Kamphoz fordult, hogy becsülje fel, amit talált. Mr. Kamp a BBC-nek elmondta, hogy bár nem számított túl sokra, amikor egy hátizsákos fickó betért az üzletébe, elég gyorsan leesett az álla.

Elővette ezt a követ, és ahogy a kezembe nyomta, azt kérdezte: „Gondolja, hogy 10 000 dollár értékű arany van benne?".

Ránéztem, és azt mondtam: inkább 100 000 dollárnyi” – idézte fel a bolttulajdonos. Aki egyébként csak még jobban meglepődött, amikor kiderült, hogy amit először látott, az csak a kő fele. Az összesen 4.6 kilós kő 2.6 kg aranyat tartalmazott.

„Ilyesmit csak egyszer talál valaki az életben” – emelte ki a kereskedő. Aki, miután felbecsülte, 240 000 ausztrál dollárért, vagyis 56 millió forintnak megfelelő összegért megvásárolta a férfitől az arannyal teli követ.

Hogy mire fordítja a szerencsés ezt a sok pénzt? Mr. Kamp szerint alig várja, hogy a családjára költhesse. „Azt mondta nekem, hogy a felesége nagyon boldog lesz” – tette hozzá.

Bár az ehhez hasonló felfedezések ritkák, a becslések szerint Ausztrália rendelkezik a világ legnagyobb aranytartalékával. És mint azt a Telex is kiemeli, a világ legnagyobb rögei közül többet is Ausztráliában találtak.

Forrás 1 Forrás 2

A lenti galériánkban híres emberek, történelmi személyek leszármazottjairól mesélünk.