13 tény J. K. Rowlingról

Borítókép: 13 tény J. K. Rowlingról
Megjelent a Harry Potter-saga szerzőjének első felnőtteknek szóló regénye. Magyar nyelven decemberre várható. Itt van 13 érdekesség...

J. K. Rowling első, második, ... hetedik könyve a Harry Potter-sorozat volt. :) Most életében először teljesen másról írt. A The Casual Vacancy (magyarul kb. "Átmeneti üresedés") egy kisvárosi tragikomédia. A regényt hatalmas várakozás előzte meg világszerte – mi is alig várjuk, hogy a kezünkbe vehessük. Aki angolul is olvas, már most megrendelheti; magyarul várhatóan december közepén jelenik meg.

Amíg meg nem érkezik a könyv postaládánkba, összeszedtünk néhány érdekességet J. K. Rowlingról, amit az utóbbi időben a sajtóban olvastunk. (Kattints és lapozz tovább!)

--pagebreak--

1. Ez Rowling első felnőtt regénye, 47 évesen – nem siette el. :)

2. Igaz, eddig 450 millió példányt adott el eddigi regényeiből,

3. és ezzel ő az első milliárdos író a világon, akit a könyvei tettek gazdaggá.

4. A The Casual Vacancy 512 oldalból áll és több, mint 5 évvel a Harry Potter és a Halál Ereklyéi (a sorozat utolsó része) után jelent meg 2012. szeptember 27-én.

5. A regényt 2 millió példányban nyomták ki a megjelenésre csak az Egyesült Államokban.

6. Ez nem olyan sok: A Halál Ereklyéi 10 nap alatt 11,5 millió példányban kelt el szintén Amerikában, 2007-ben.

7. Egyébként a megjelenése előtt A Halál Ereklyéit mindössze 7-en olvasták Rowling állítása szerint.

8. A Harry Potter és a Bölcsek Köve 500 példányban került a boltokba 1997-ben.

9. J. K. Rowling fiatalkora nem volt túl szerencsés: édesanyja sclerosis multiplexben halt meg 1990-ben, ő maga pedig klinikai depresszióban szenvedett – utóbbi korszak nyomai könnyen felfedezhetők a Harry Potter-saga dementoraiban.

10. Köztudomású tény, hogy J. K. Rowlingot eredetileg Joanne-nak hívják, második keresztneve nincs, a K-t a kiadója nyomására illesztette be, hogy a monogram eltakarja a kiskamasz célközönség elől női mivoltát.

11. Rowlingnak három gyereke van: 27, 37, illetve 39 éves volt, amikor születtek. Jelenleg második férjével él.

12. Az írónő 9 éve nem beszél az édesapjával, azóta, hogy 2003-ban Peter Rowling elárverezte a Harry Potter és a Tűz Serlege dedikált példányát 48 ezer dollárért.

13. A kérdésre, hogy miért kezdett teljesen más műfajban gondolkozni, Rowling ezt válaszolta: „Vannak dolgok, amiket nem lehet megcsinálni a fantasy műfajában. Nem lehet egyszarvúak mellett szexelni."

Az adatok forrása:
thenewyorker.com
online.wsj.com