13 éves autista és vak zongorista kápráztatott el 20.000 nézőt Károly király koronázási ceremóniáján

Borítókép: 13 éves autista és vak zongorista kápráztatott el 20.000 nézőt  Károly király koronázási ceremóniáján Forrás: Getty Images (Compassionate Eye Foundation/Robert Kent)
Lucy Illingworth Károly király koronázási gálaestjén Bach C-dúr prelúdiumát adta elő a windsori kastélyban. A tinédzser mosolyt és tapsot váltott ki a walesi hercegnőből és Sarolta hercegnőből, az újonnan megkoronázott király és királynő pedig el volt bűvölve.

Károly király koronázási koncertjének több tízezer nézőjének akadt el a szava azon az estén, amikor a 13 éves vak és autista zongorista, Lucy Illingworth döbbenetes előadást tartott. A zongorista, aki Kamilla királynő védnöksége alatt működő Amber Trustnak a tagja, egyike volt azoknak a tehetségeknek, akiket kiválasztottak a windsori kastély területén tartott koncertre. Bach C-dúr prelúdiumának előadásával a tinédzser mosolyt és tapsot váltott ki a walesi hercegnőből és Sarolta hercegnőből, az újonnan megkoronázott király és királynő pedig el volt bűvölve.

Lucy, aki rákos daganattal a szemében született, és nagyrészt visszahúzódó és szótlan, megdöbbentette a windsori kastély tömegében ülő 20.000 embert, és azokat is, akik otthonról nézték a megindító előadást. A zongorista egyike volt azoknak a sztárokkal teli előadásoknak, amelyek az este a király ünnepségén zajlottak, és amely a Buckingham-palota szerint “globális zenei ikonokkal és kortárs sztárokkal" volt tele.

Lucy az év elején vált híressé, miután részt vett a Channel 4 The Piano című sorozatában, amely az ország legjobb amatőr zongoristáit kutatja fel, és előadókat hív meg. A klasszikus zongorista, Lang Lang, a zsűri egyik tagja "zseninek" nevezte, míg a popsztár Mika azt mondta, hogy az övé volt az "este előadása". Miután megnyerte a műsort, édesanyja, Candice, aki vele együtt vett részt a koronázási ceremónián is, azt mondta:

Mindig is tudtam, hogy egy este egy nagy színpadon fog előadni. Ma láthatták lányomban azt, amit én már évek óta látok.

A zene mindig is több volt, mint egy egyszerű hobbi Lucy számára – ez a kommunikáció egyik módja, mert általánosan lemaradt a fejlődésében, és küzd a beszélgetéssel. A tinédzsernek 16-os kromoszóma duplikációja van, amely autizmus vonásokat, fejlődési késést és értelmi fogyatékosságot okoz.

forrás

Károly király koronázásán milyen szerep jutott a családtagoknak? A lenti galériában megmutatjuk!