JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

10 inspiráló gondolat a legendás Tina Turnertől, amire mindig érdemes emlékezni

Borítókép: 10 inspiráló gondolat a legendás Tina Turnertől, amire mindig érdemes emlékezni Forrás: Getty Images (ullstein bild )
Tina Turner, aki nagy karriert futott be a '60-as és '70-es évek R&B slágereivel, és a '80-as években popdalaival, 2023. május 24. napján, szerdán halt meg Svájcban. 83 éves volt. Ebbem a cikkben 10 inspiráló gondolatát idézzük fel, amire örökké érdemes emlékezni.

Tina Turner, a rock'n roll királynője békésen, 83 éves korában hunyt el hosszú betegség után Kusnacht-i otthonában, Zürich közelében, Svájcban. Vele a világ egy zenei legendát és egy példaképet veszít el" – nyilatkozta képviselője a Variety-nek. Az okokról nem sokat árult el, de tudott tény volt, hogy korábban agyvérzést kapott, veseelégtelenséggel kezelték és egyéb egészségügyi problémák is gyötörték.

A középiskola elvégzése után ápolónőként kezdett dolgozni, 1958-ban a Club Manhattanben sikerült bekerülnie Ike Turner Kings of Rhythm nevű együttesébe. "Little Ann" néven emlegették a zenekarban (Anna Mae Bullock néven született 1939. november 26-án).

Hamarosan kapcsolatba került a zenekar szaxofonosával, Raymond Hill-lel, és 19 évesen fia született, akit szintén Raymondnak hívtak. 1960-ban, miután Art Lassiter énekes nem jelent meg egy felvételen, felkérték, hogy vegye át a főszerepet egy új, Turner által írt dalban, az "A Fool in Love"-ban. A kazetta eljutott Juggy Murray-hez, a Sue Records indie R&B kiadó elnökéhez. Murray javaslatára Ike Turner átkeresztelte újonnan kinevezett énekesnőjét, Tina Turnerre. (Még abban az évben megszülte Turner fiát, Ronaldot, de a zenészek csak 1962-ben házasodtak össze.)

A házasság azonban nem működött, mert Ike bántalmazó kapcsolatnak bizonyult, gyakran verte és megalázta Tina-t, aki véget vetett a kapcsolatnak és beadta a válókeresetet. A házasság felbontását 1978-ban mondta ki a bíróság.

"Private Dancer" című albuma, mely elhozta számára a visszatérést és a rég megérdemelt reflektorfényt, 1984 júniusában jelent meg. Az album ötmillió példányban kelt el, és négy Grammy-díjat gyűjtött be. 1991-ben bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be. 2000-es nyugdíjba vonulásáig készítette a felvételeket és turnézott. 1991-ben bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be.

Turner 2012-ben kiadta a "Beyond" című albumot, amely buddhista és keresztény zenét és kántálást tartalmaz. 2013-ban – ugyanabban az évben, amikor lemondott amerikai állampolgárságáról és Svájcban telepedett le – Turner feleségül ment Irwin Bach német zenei vezetőhöz. Bár későbbi éveiben számos betegséggel küzdött, továbbra is sajtótevékenységet folytatott és népszerűsítette a "Tina" című musicalt, amely 2018-ban indult és turnézott Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában.

A legendás énekesnő-színésznő halálát szóvivője jelentette be:

„Tina Turner, a Rock ’n’ Roll királynője ma, 83 éves korában, hosszú betegség után békésen elhunyt a svájci Zürich melletti Küsnachtban lévő otthonában. Vele a világ egy zenei legendát és példaképet veszített el.”

A lenti galériánkban 10 inspiráló gondolatát idézzük fel, amire örökké érdemes emlékezni.