Milyen fűszernövényt ültessek az erkélyre?

Borítókép: Milyen fűszernövényt ültessek az erkélyre?
Szakértőinktől most megtudhatod, mely fűszernövények érzik jól magukat a balkonládában is. Jövő héten már a tavasz is megérkezik, itt az ideje az előkészületeknek!
Ha csak egy falatnyi napot kap is az ablakod vagy balkonod, már érdemes teleültetned fűszernövénnyel.

Az elmúlt évtizedben egyre nagyobb szerepet kapnak a gyógy- és fűszernövények az egészséges táplálékok között. Manapság már teljesen természetes, hogy otthonunkban leveles fűszernövényeket ápolunk, hiszen nagyon sokoldalúan hasznosíthatjuk őket! Sütés-főzés előtt csak kifutunk a kertbe vagy kilépünk az erkélyre a balkonládához – és már meg is van az ebéd friss, finom ízesítése. Hát nem jó érzés?

Szerencsére úton-útfélen találkozni kertészetekkel, ahol mindenféle fűszernövényt árulnak, illetve a legtöbb hiper polcain is szépen sorakoznak a palánták. Nem a beszerzés a nagy ügy manapság, inkább a hatékony gondozás.
Nézzük hát, melyek azok a fűszernövények, melyek otthonosan virulnak a balkonon – legalábbis ha úgy nevelgeted őket, hogy figyelembe veszed igényeiket! A bazsalikomfajtákat állítsd napos, meleg helyre, trágyázott földbe. A kakukkfű szereti a napot, de azt nem jól tűri, ha vízben kell állnia, ezért földjébe keverj nagy szemű kavicsokat, melyek elvezetik a fölösleges. A rozmaringot meleg, napos helyre, jó vízelvezetésű, meszes talajba tanácsos ültetni. A menta szereti a tápanyagban gazdag földet, a sok vizet és napot. A snidling nap- és vízkedvelő növény, így dús termőföldre van szüksége. A petrezselymet telepítsd napos vagy félárnyékos helyre, tápanyagban gazdag földbe, és ne hagyd kiszáradni. A citromfű nem szereti a túl vizes talajt. A zsálya semleges, meszes talajt, meleg helyet kíván.

Mikor ültessek?
Általában kora tavasszal, azaz éppen most.

Mibe ültessem a fűszernövényeket?
Mindenképpen több lyukú cserépbe. Az aljára fektess agyagréteget, arra boríts egy sor kavicsot, aztán jöhet maga a föld. Jó minőségű talajt vegyél, hogy a növény korlátozott körülmények között is megfelelően fejlődhessen. A kertészetekben kapható földkeverék ugyancsak megfelel a célra. Az esztétika is számít: gondold végig, hogy milyen színű és mintájú kaspó illik a balkonod környezetéhez, hiszen óriási a kínálat – csak győzz választani!

Mennyi fény érje a növényeimet?
Nem kell a tűző napon aszalni őket, de azért kapjanak elég a napfényt: ez az aromájukra is kedvezően hat. Talán egyedül a koriander az a fűszernövény, amely a hűvösebb helyet szereti.

Hogyan, mivel gondozzam őket?
Speciális tápszerek, tápoldatok sokasága áll rendelkezésedre. Nem könnyű megmondani, hogy milyen gyakran öntözd az edényben nevelt növényeket: a túl sok és a túl kevés nedvesség egyaránt megviselheti őket.
Az a lényeg, hogy ne hagyd a földet kiszikkadni, mert a száraz talaj már nem tudja vízzel ellátni a gyökereket. Ne a növényre, hanem a talajra öntözz. Az ültetést követő hetekben figyeld gondosabban a kis élőlény fejlődését. Ha elutazol, bízd fűszernövényeidet a szomszédra, nehogy kókadt levelek várjanak!
És ne feledd: minél sűrűbben tépkeded, annál több hajtás nő rajta! Ne sajnáld hát az egészséges fűszernövényt az asztalodról!

Fotó: Éva magazin, Szöveg. Halmai Eszter, Halmai Judit, a www.fuszerbar.blogspot.com szerzői.