Borítókép: 5 önsegítő könyv, amit tényleg érdemes elolvasni Forrás: europress

5 önsegítő könyv, amit tényleg érdemes elolvasni

A múltkor arról írtam, miért nincs szükségünk önsegítő könyvekre. Most pedig mindjárt ellentmondok magamnak és ajánlok néhányat. :) Az alábbi könyvek segítségével garantáltan feltöltődhetünk a téli időszakra.

Előző cikkemben arról írtam, hogy miért nem érdemes önsegítő könyvre költened, ha amúgy is megvan benned mindaz, amire szükséged lehet a problémáddal való boldoguláshoz. Most azonban a segítő könyvek egy olyan kategóriájáról szeretnék említést tenni, ami nem csak lélektápláló olvasmányt, hanem jó kikapcsolódási lehetőséget is kínál számodra. Összegyűjtöttem 5 különböző témát körüljáró könyvet, amiket ha elolvasol, valószínűleg hamar górcső alá veszed magad, elgondolkodsz a számodra fontos értékeken, vagy rögtön elkezdesz aktívabban élni. De az egészen biztos, hogy segítségükkel garantáltan feltöltődsz majd az elkövetkező téli időszakra.


Judith Sills – Szállj le a döglött lóról! A kényelem csapdája

Ez a könyv nagy kedvencem, mert teljesen egyértelműen ébreszt rá arra, hogy bizony kimondottan szeretünk elkényelmesedni és tehetségünk, képességeink tudatában is hajlamosak vagyunk várni arra a sült galambra, ami csak nem jön. A szerző saját és mások történetein, remek példákon keresztül mutatja be azokat a zsákutcákat, amelyekbe sokadszorra is „imádunk” belefutni. Segít felismerni a hibáinkat, a félelmeinket és megmutatja, hogyan kászálódhatunk ki a saját magunk felállított csapdáinkból. Ha úgy érzed, már jó ideje állóvízben ücsörögsz, érdemes elolvasni, hogy tudatosítani tudd a helyzeted és képes legyél önerőből elindulni a változtatás felé.

(Park Könyvkiadó, 2900 Ft)


Popper Péter – Lélekrágcsálók

Popper Pétert talán már senkinek nem kell bemutatnom. A könyv, amit tőle ajánlok egy válogatáskötet, amely tíz előadásának lényegi részeit, szellemes történeteit szedi csokorba. A tőle megszokott stílusban; sok régi történeten, nagy gondolkodók örök igazságain és a saját emlékeiből komponált úton vezeti végig az olvasót, aki egy idő után úgy érezheti: mintha ő maga is jó ideje ezt az utat járná be. Az érzés ezúttal nem csak érzéki csalódás, hiszen a könyv olyan hétköznapi témákat dolgoz fel, amelyeknek nap, mint nap mi magunk is szereplői vagyunk. Életvágy, bánat, boldogság, hazugságok, őszinteség, család, pánik. A létünkben minden mindennel összefügg, de ha szerencsénk van, képesek leszünk felismerni és megszelídíteni lelkünk rágcsálóit.

(Kulcslyuk Kiadó, 3490 Ft)


Kádár Annamária – Mesepszichológia 2. Útravaló kényes nevelési helyzetekhez

Ahogy a címből is kiderül, ez már egy folytatás. Mégis azért mutatom be a második részt, mert amíg az elsőben a mese szerepe volt középpontban, így ebben a részben a saját életünk története, meséje kapja a főszerepet. Első ránézésre tipikusan azoknak íródott, akik már szülői feladatokkal büszkélkedhetnek, de ha közelebbről is megismerkedünk vele, rá kell jönnünk: ez a könyv bizony első sorban nekünk, a nagy gyerekeknek szól. Minket kalauzol végig és ismertet meg azzal az eszköztárral, amit előbb-utóbb nekünk is elő kell tudnunk venni, ha gyerekeket sodor felénk a szél. Olyan témákat dolgoz fel többek között, mint a testvérkapcsolat, dackorszak, hiszti, barátság, félelem, születés, halál. Olvasás közben pedig az is igen könnyen előfordulhat, hogy rájövünk, mi magunk hogyan kapcsolódtunk gyerekként ezekhez a dolgokhoz és most, felnőttkorban miért is olyan a viszonyunk velük, amilyen. Bónuszként remekül összeszedett, témák és életkor szerint rendszerezett mesekönyv ajánlót is találunk benne; valamint a szerző saját, a gyerekek érzelmi intelligenciáját fejlesztő meséit is megismerhetjük, melyek bájos szereplői Lilla és Tündérbogyó.

(Kulcslyuk Kiadó, 3360 Ft)


Bagdy Emőke – Hogyan lehetnénk boldogabbak?

Ha valaki járt már a pszichológusnő bármely előadásán, vagy látott vele készített interjút, akkor az tudja, miről beszélek, amikor azt mondom: természetes bölcsesség. Szerencsére nem csak élőben, hanem olvasmány formájában is szinte inni lehet Bagdy Emőke szavait, mintha csak egy óriás levegővétellel szippantanánk fel egy egész pohár, frissítő limonádét. Ebben a kötetben a boldogság témakörét járja körbe, ahol olyan fogalmak kerülnek előtérbe, mint a hála vagy az optimizmus. A könyv telis-tele van jó irányba elkalandozó történetekkel, életszagú példákkal; és ugyan sok helyütt bővelkedik idegen szavakban, de épp csak, annyira, hogy kedvünk legyen utána járni egyik-másik pontos jelentésének. Mindenképp ajánlom azoknak, akik szeretnének minél jobban örülni az életnek, akiknek fontos, hogy jót tegyenek másokkal, vagy akiket érdekel, hogy mi a boldogságnövelés tízparancsolata.

(Kulcslyuk Kiadó, 3150 Ft)


Roy F. Baumeister – John Tierney – Akaraterő – A legnagyobb belső erő újrafelfedezése

Miért nem visszük végig, miért nem fejezzük be az elkezdett, eltervezett dolgainkat? Egyszerű a válasz: sokszor elfogy az akaraterőnk. De mi is az az akaraterő? Komolyan, valaha is belegondoltál? Honnan nyerjük, mivé lesz, mire tudjuk felhasználni? Sok-sok kérdés, amelyet ez a könyv garantáltan megválaszol számunkra. Minthogy igen mélyre megyünk tudatunk megismerésében, így a könyv is némileg több fókuszt és időt igényel tőlünk, hogy jobban megérthessük: mi is zajlik odabenn. A néhol tudományos, másutt könnyen alkalmazható tartalmat, ismert emberek történeteivel is fűszerezik a szerzők. A kellemes humorral átitatott oldalakon segítséget kaphatunk akaraterőnk tényleges fejlesztésére és fenntartására, sőt még azt is megtanulhatjuk, „hogyan járjunk túl a saját eszünkön”.

(Ursus Libris, 3500 Ft)


TIPP: Ha nincs időd egyszerre a teljes könyvet elolvasni, nyugodtan hagyatkozhatsz a tartalomjegyzékre. Nagyszerű útmutató lehet egy-egy érdekesebb fejezet megtalálásához, sőt így gyorsabban kaphatsz válaszokat a téged aktuálisan foglalkoztató kérdésekre. Minden más pedig ráér később.

Ezeket a könyveket a november 12-14-én esedékes Joy Napokon is megvásárolhatod!