Porszívózással az allergia ellen – 6+1 tipp, amivel hatékonyan csökkenthetők a nyári allergia tünetei

Borítókép: Porszívózással az allergia ellen – 6+1 tipp, amivel hatékonyan csökkenthetők a nyári allergia tünetei Forrás: Dyson
Nyáron az időnk java részét a szabadban, vízparton töltjük, vagy épp bent a hűvősben. Ilyenkor kifejezetten jól esik a pihenés, főleg egy hideg dinnye vagy egy tál fagylalt társaságában. Ám sokak számára ez az évszak a nyári allergia okozta kellemetlen tünetekről is szól, amik elől sokszor nehezebb elbújni, mint a napsugárzás ellen védekezni. A por és az szálló pollenek igencsak kellemetlen időszakot tudnak okozni, aminek enyhítésére mindenre hajlandóak vagyunk, akár rendszeres és alapos takarításra is. Azonban nem mindegy ezt hogyan, mikor, milyen sorrendben és főleg mivel tesszük.

Otthonunk nemcsak számunkra lehet hűvös búvóhely a nyári forróságban, de bizony a por, baktériumok, szálló pollenek, füst, piszok, háziállatok korpája, szőr, bőrsejtek és egyéb szennyeződések gyűjtőhelye is. Nem kívánt vendégeink megbújnak a kanapé kárpitjában, a légkondicionálóban, és otthonunk számtalan rejtett zugában összegyűlnek, melyek fölött hajlamosak vagyunk takarításkor elsiklani. A piszkos, poros környezet ráadásul nem csak látványra kellemetlen, de számos allergént is tartalmaz, melyek hatására asztma, hörghurut és egyéb légzési nehézségek alakulhatnak ki. Szerencsére nem vagyunk eszköztelenek a por elleni harcban: a csúcstechnológiás porszívók gyártásában több évtizedes tapasztalattal bíró Dyson szakértők nemcsak ideális takarítótársat, hanem jól bevált takarítási tippeket is biztosítanak a por és az allergének elleni harchoz.

Forrás: Dyson
  1. Felmosás előtt mindig porszívózzunk. Bár dupla munkának tűnhet, mindig alaposan portalanítsunk felmosás előtt – ugyanis, ha enélkül állunk neki a nedves tisztításnak, akkor a por a padlóra kenődhet, így pedig nemhogy tisztább, hanem akár piszkosabb felületet hagyunk magunk után.

  2. Portörlés előtt is porszívózzunk. A háztartási por eltávolításának leghatékonyabb módszere, ha először porszívózunk. Porszívózzuk fel a padlót, majd használjuk a különböző felületekhez és a szövetekhez való porszívótartozékokat. Ezután mossunk fel, és nedves mikroszálas kendővel töröljük át a felületeket. Ez magához vonzza és megtartja a maradék port. Ha csak száraz kendővel megyünk át a felületeken, azzal csak annyit érünk el, hogy a por a visszajut a levegőbe, és ugyanúgy érezteti kellemetlen hatását.

  3. Használjunk lábtörlőt. A lábtörlők segítenek csökkenteni a kültéri por és az allergének bejutását a lakásba. A bejárati ajtó közelében lévő lábtörlő plusz lehetőséget biztosít a cipők letörlésére és a még több kültéri szennyeződés eltávolítására.

  4. Porszívózzunk röviden, de gyakran. A rendszeres – akár napi – porszívózás otthonunknak nagy forgalmú részein segít megakadályozni a szennyeződések felhalmozódását és lerakódását. Különösen ajánlott a szőnyegek gyakori porszívózása, mivel a szálak között könnyebben és jobban megtelepednek az allergének is, ezek eltávolításával pedig jelentősen csökkenthetjük az allergiás tüneteket.

  5. Kezdjük fentről a portalanítást. Talán magától értetődő, de egy emlékeztetőt megér: kezdjük a csillárokkal, karnisokkal, szekrénytetőkkel, magasan lévő polcokkal és innen haladva jussunk el a padlóig. Így sokkal hatékonyabbak lehetünk és rengeteg plusz munkát is megspórolunk magunknak.

  6. Ügyeljünk a szövetekre és kárpitokra. A lakásban sok olyan terület van, ahol a por felhalmozódhat, például a sarkoknál, a szegélyléceknél, a képkereteken és a lámpaburák tetején, az ablakpárkányokon és a polcokon. A por, a poratkák és más részecskék azonban sokkal jobban megtapadnak a szöveteken, kárpitokon. Az ágyneműk, takarók, függönyök és más szövetek rendszeres mosása, valamint a matracok, kanapék és kárpitok tisztításához kialakított porszívófejek használata segít a háztartási por eltávolításában.

+1

Találjuk meg az ideális porszívót! Otthonunk tisztaságának fenntartását nagyban segíti, ha az igényeinknek megfelelő eszközöket választjuk hozzá. A Dyson porszívók ötfokozatú szűrőrendszerrel rendelkeznek, 99,97 százalékos szűrést biztosítva az akár 0,3 mikron méretű részecskék esetében is. Ráadásul ez a szűrőrendszer zárt, így biztosítva azt, hogy csak egészen minimális mennyiségű por és allergén jut vissza a levegőbe. A por ott marad, ahová való: a porszívóban.

Kattints a képre és tudj meg többet!

Nagy könnyebbséget jelenthet az is – főként a napi, „fenntartó” takarításnál –, ha a porszívó vezeték nélkül működik. Így csak le kell azt venni a dokkolójáról, és sokkal mobilabbak is vagyunk: nem kell egyik konnektorból a másikba dugdosnunk a vezetéket.

Kattints a képre és tudj meg többet!

Szintén sok időt és energiát spórolhatunk, ha porszívónk szívóereje erősebb az átlagnál, így akár egyszeri használattal is tisztává varázsolhatjuk az adott felületet. A Dyson termékei ezt mind „tudják”. Számos porszívót már olyan kiegészítőkkel vásárolhatunk meg, melyek nagy segítségünkre lehetnek, ha különleges igényeink vannak. Kisállatot tartunk? Sok a hosszú hajú családtag? Sok szőnyegünk és lakástextilünk van? Szívügyünk a tiszta kocsi? Ilyen esetekben segít például a Dyson Hair screw nevű motorizált kárpittisztító fej, amivel sokkal hatékonyabban tisztíthatóak a matracok, kárpitok és autóülések is.