Mire ügyelj a tejtermékek vásárlásnál?

Borítókép: Mire ügyelj a tejtermékek vásárlásnál?
Az áruházak polcai roskadásig tömve vannak a különböző márkájú és minőségű tejtermékekkel. A laikus vásárló azonban sokszor sem a termékjelölésekkel, sem a csomagolásón olvasható szakkifejezésekkel sincsen tisztában.

Vásárolj okosan!

Akkor mégis mi alapján döntsd el melyik tejterméket vedd le a polcról? Az evamagazin.hu segít!

A minőségi osztrák tejtermékeket forgalmazó Mona Hungary Kft. a múlt év végén országos reprezentatív mintán alapuló hiánypótló kutatást végzett 500 hazai édesanyát, hölgyvásárlót megkérdezve, hogy az áruházban mi alapján dönt, melyik terméket választja a sok tucat lehetőség közül. A Mona arra a kérdésre kereste a választ, hogy vajon mennyire népszerű és elfogadott a tejtermékek fogyasztása hazánkban és mi jellemzi a hazai tejtermék-fogyasztást.

A felmérésből kiderült, hogy bár a szülők azt állítják számukra fontos a minőség, mégis a végső döntéskor az árat nézik és nem a minőséget. Ugyanakkor bár látjuk, hogy fontos az édesanyáknak a kényelem is, hogy minél tovább eltartson a tej amelyet megvásárolnak, látható, hogy a hosszabban friss tejekről csak a fogyaszthatósági idő alapján tájékozódnak, illetve az ultramagas hőmérsékleten pasztőrözött tejeket részesítik előnyben, pedig a hazai kínálatban is már több éve elérhető, s egyre szélesebb kínálatát találhatjuk meg az ESL tejeknek. ESL = Extended Shelf Life, vagyis kiterjesztett eltarthatóságú termék – olyan hőkezelési technológiával készül, melynek eredményeképp a tej illata és íze megőrzi friss jellegét, ugyanakkor eltarthatósága jelentősen meghosszabbodik.

A tejtermékek vásárlása során az hazai háziasszonyok a jó minőség és a megfelelő fogyaszthatósági idő mellett nemcsak a gyártó kilétéről tájékozódhatnak, de egyúttal a gyártó által vállalt minőségbiztosítási, felelősségvállalási teljesítéséről is. Nem nyugtathatjuk meg magunkat azzal, hogy egészségesen táplálkozik a gyermek, hisz a dietetikus tanácsát követően kisebb zsírtartalmú tejtermékeket kínálok neki, ha mellette nagyon sok édességet, csokoládét is az asztalra teszek. Az anyukák több mint harmada szerint (69%) előfordulhat vagy biztosan előfordulhat, hogy génmanipulált tejet forgalmaznak hazánkban, csupán 7 százalék gondolja jóhiszeműen, hogy ez biztosan nem fordulhat elő.

A többség nem tudja, hogy a génmanipulált tej milyen hatással lehet az emberi szervezetre, akik tudni vélik a hatását, azok a következő betegségeket, tüneteket említették: daganatos betegség, fejlődési rendellenesség, illetve allergiát is okozhat.
„Ahhoz, hogy valóban tudjuk, milyen hatása van a génmanipulált tejnek legalább egy, vagy két emberöltőnek el kell telnie. – mondta el Vági Zsolt dietetikus a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet ügyvezető igazgatója. „Nehéz megjósolni, hogy egy genetikai változás – akár az állat, akár az általa elfogyasztott takarmány szervezetében – milyen hatást fog kiváltani az emberben. „

Mindenesetre a Mona Hungary Kft az egészséges táplálkozás elkötelezettjeként csak garantáltan ellenőrzött, génmanipuláció mentes termelésből származó tejből készti el termékeit, tejtermékein ezt a Genfrei jelzéssel is alátámasztják. „ A hazai étkezési kultúrában, fogyasztási szokásokban a gyermekek táplálkozása során is van még mit fejlődni, javítani” véli Strasser-Kátai Bernadett a felmérést végző Mona Hungary Kft. tulajdonos-ügyvezetője – sok család asztalán inkább a mennyiségi ételfogyasztás játszik döntő szerepet, úgy gondoljuk a tápanyagok, tápértékforrások minőségére is nagyobb hangsúlyt kellene a lakosságnak fektetnie. „