Böjte Csaba atya és Kárász Róbert a hetedik „Life goes on” Gála magyar díjazottai

Borítókép: Böjte Csaba atya és Kárász Róbert a hetedik „Life goes on” Gála magyar díjazottai
A „Life goes on” nemzetközi jótékonysági Gála idén hetedik alkalommal, november 7-én került megrendezésre a bécsi Városházán.

Idén két magyar díjazottja is volt a rangos eseménynek. Böjte Csaba atya az életmű kategóriában, Kárász Róbert (TV2) pedig a társadalmi felelősségvállalás kategóriában vehette át a Tara díjat.

2015. november 7-én, ismét hat olyan kimagasló egyéniségeket díjaztak, akik tetteikkel példaképek lehetnek embertársaik számára. Az évente megrendezésre kerülő Gála keretében olyan személyeket tüntetnek ki, akiket bár az élet kemény megpróbáltatásoknak tett ki, talpra állásukkal, pozitív gondolkodásukkal vagy szeretetteljes cselekedeteikkel, embertársaikat segítő önzetlen tevékenységükkel példaképeinkké váltak. A díjat minden év novemberében hat kategóriában osztják ki: sport, művészet, kultúra, társadalmi felelősségvállalás, bátorság, és életműdíj kategóriákban.

A jótékonysági gála házigazdái maguk az alapítók voltak, Dörfler-Antal Emese Ausztriában élő, magyar származású volt gyorskorcsolyázó olimpikon és Christian Rijavec freestyle síbajnok, többszörös világkupa győztes.

Idén az életmű díjat Herta Margarete Habsburg-Lothringen és Sandor Habsburg-Lothringen adta át, a majdnem 500 fős vendégsereg között köszöntötték Jozef Bulva világhírű zongoraművészt, Tomoko Mayeda Hirata japán hegedű virtuózt és Joshua Sinclair hollywoodi producer-rendezőt is. Magyarországot díszvendégként képviselte Benedek Tibor és felesége, valamint Zsédenyi Adrienn és férje. Zséda a népszerű osztrák művészek mellett egy dallal is megörvendeztette a közönséget. A magyar díszvendégek szállításáról a Skoda Magyarország gondoskodott, akik az új Skoda Superb autókkal álltak a Gála rendelkezésére.

Böjte Csaba atya életművének üzenete, hogy mindig van remény, és nincs leküzdhetetlen élethelyzet.

Böjte Atya édesanyja súlyos betegsége miatt nem tudott személyesen jelen lenni, ezért a díjat első örökbefogadott gyermeke Sándor, illetve az Atya által létrehozott gyermekkórus tagjai vették át.
Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója. Az általa több mint 20 éve létrehozott gyermekmentő szervezet célja az Erdélyben sanyarú körülmények között, sokszor az éhhalál szélén tengődő gyermekek felkarolása, oktatása. Mára tevékenységét nemcsak Erdélyben, Romániában és Magyarországon, de az egész világon elismerik. Szilárdan hisz abban, hogy világunkat csak a szeretet, a jóság képes szabaddá tenni.
Kárász Róbert kiemelte, hogy erre a díjra azért is nagyon büszke, mert az elismerésen keresztül az általa kezdeményezett „Ezer Lámpás Éjszakája” kampány, illetve a „Fogadj Örökbe Egy Macit” Alapítvány reflektorfénybe kerül az országhatárokon túl is, így lehetőséget teremt arra, hogy programjai el tudjanak indulni az Európai Unió más országaiban is, akár elsőként Ausztriában.
Kárász Róbert, a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány megálmodója. Az Alapítványt a Nemzet Színészével, Törőcsik Marival hozták létre, hogy munkahely-teremtéssel támogassák a fogyatékossággal élők társadalmi integrációját. Maci aukcióikkal 2012 óta hívják fel a figyelmet a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatási arányának növelésének fontosságára. Az Alapítvány 2015. december 3-án, a Fogyatékossággal Élők Világnapján az 5. jótékonysági Maci-aukcióval mutatja be az első “Fogadj Örökbe Egy Macit” mozit, kávéházat és kulturális-művészeti központot, a Vörösmarty-t, ahol fogyatékossággal élők számára biztosítanak munkahelyet, segítve ezzel önálló életvitelüket, a társadalomba való beilleszkedésüket.
Az „Ezer Lámpás Éjszakája” program 2011-ben indult útjára, középpontjában az eltűnt gyermekek állnak. Az Alapítvány célja, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel minél hatékonyabb módon felhívja a társadalom figyelmét az aggasztó jelenségre, miszerint évente 10-12 ezer gyermek eltűnését jelentik be, melyből 90-100 gyermek soha nem kerül elő, továbbá segítséget nyújtson a gyermekek felkutatásában.
A „Life goes on” alapítvány és a Tara-Díj célja, hogy segítse azokat az embereket, akik a saját tragédiájuk után újból talpra álltak, akik küzdelemből, kitartásból és emberségből az Őket ért csapás ellenére is jelesre vizsgáztak. Büszke vagyok arra, hogy két olyan honfitársam is a díjazottak között van, akik már hosszú évek óta önzetlenül segítik ezeket az embereket. Hiszem, hogy példamutatásukkal, pozitív életszemléletükkel és tenni akarásukkal példát mutathatnak mindenkinek. – nyilatkozta Dörfler-Antal Emese.
Emese ruháit a gála eseményre Léber Barbara magyar divattervező és La Hong Nhut Ausztriában élő dél-vietnámi származású haute-couture tervező készítették.
A Gála megszervezéséért és lebonyolításáért is egy magyar cég, a Lime Creative felelt. Az eseményen Magyarország 8 borrégiója is bemutatkozhatott a régiók legkiválóbb borain keresztül, a WineCreative csapatának segítségével. A Gálán az aláfestő zenét a Magyarországról meghívott Why Not Music Band biztosította.