Így barátkozz idegen kutyákkal

Borítókép: Így barátkozz idegen kutyákkal
Tilos a szemébe nézni, leguggolni hozzá, fejbe veregetni...további jó tanácsokért kattints!

Békésen sétálgatsz, egyszer csak feltűnik egy ismeretlen kutya. Jobb esetben a gazdájával együtt és vidáman csóválva a farkát, kevésbé szerencsés helyzetben gazdi nélkül, vicsorgó fogakkal.

Bizonyára mindenkinek van legalább egy, az előbb leírakhoz hasonló személyes története. Mit tehetsz ilyenkor? Vagy olyan esetben, ha csupán szívesen megsimogatnál egy idegen ebet? Összegyűjtöttök a legfontosabb tudnivalókat, amelyekre figyelned kell.


Fotó: Photl.com

1. Bármennyire is nehéz, ne mutasd ki a félelmed. Az sem segít, ha ilyen szituációkban még mormolod is magadnak, hogy „nem félek, nem félek, akkor sem félek...”A kutyák ugyanis mindent megéreznek, az emberi félelem pedig agressziót válthat ki belőlük.

2. Ha a gazdájával érkezik a kutya, akkor közelítsd, esetleg érintsd meg (például egy kézfogással) inkább előbbit, mint utóbbit. Ha a kutya látja, hogy gazdája (reakciói alapján) „megbízhatónak” minősít téged, akkor ő is megnyugszik.

3. Mielőtt megsimogatnád az állatot, kérj engedélyt a tulajdonosától. Ő tisztában van ugyanis kedvence testi és pszichés állapotával, így előre tud neked szólni, ha esetleg éppen nem lenne annyira alkalmas az ismerkedés (például az előbb verekedett össze egy másik kutyával, és emiatt ideges).

4. Kerüld a szemkontaktust. Az állatok támadásnak érzékelhetik a közvetlen szemkontaktust, ebből a szempontból teljesen másképp vannak beprogramozva, mint az emberek. A legjobb, ha a gazdájára nézel vagy az állat egyéb, ilyen szempontból semleges területeire, például a mellkasára vagy a lábaira (utóbbi opció különösen javasolt, ha kóbor állattal találkozol, mert így azért továbbra is szemmel tarthatod).

Öt súlyos hiba, amit a gazdi elkövethet: kattints!

5. Ne állj meg vele szemtől szembe, pozicionáld magad inkább oldalra. Ha ugyanis nem így teszel, azt szintén támadásnak veheti az eb.

6. Ha kimondottan veszélyes állattal van dolgod: ne kuporodj és ne guggolj le mellé, maradj állva. Tartsd meg az alfapozíciódat, sokat javítasz a helyzeteden, ha nem „ereszkedsz” le a szintjére.

7. Hagyd, hogy ő menjen oda hozzád. Ha fordítva cselekszel, azt támadásnak veheti. Várd ki, hogy ő közeledjen, különben félelmet és agressziót válthatsz ki belőle.

8. Nyújtsd oda neki az öklöd, hadd szagolja meg. Fontos, hogy ne nyitott tenyérrel próbálkozz, mert az félelmetesebb és veszélyesebb számára, mint egy ökölbe szorított kéz.

9. Ne a fejét vagy a hátsó testrészét veregesd!
Sokkal inkább a vállait, nyakát vagy mellkasát.

10. Vedd fel az ő tempóját.
Ha úgy látod, hogy nem nyitott a közeledésedre, ne erőltesd. Néha jobb, ha inkább meg sem próbálsz barátkozni az állattal, csak nyugodtan és barátságosan elhaladsz mellette. Majd legközelebb.

Neked milyen élményeid vannak idegen kutyákkal? Mit tettél hasonló helyzetekben?