Fűszernövények – mit, hova, hogyan?

Borítókép: Fűszernövények – mit, hova, hogyan?
Ültess bátran, ám néhány fontos szempontról ne feledkezz meg!

Mibe?


Fotó: tumblr.com

Miből legyen a cserép?
A köznyelvben cserépnek nevezünk minden virágtartót, anyagától függetlenül, és nem véletlenül: a növények legjobban a cserépből készült cserepekben érzik jól magukat, mert az égetett agyag porózus, ezért engedi levegőzni a földet és elpárologni a felesleges nedvességet. Ugyanezért remek a faedény, láda vagy dézsa is, csak ezekben, sajnos, hamar kárt tesz az időjárás. Ha mégis más anyagból – vasból, műanyagból – készült tárolót választasz, mert jópofa a formája, színe, vagy mert patinás régiség, akkor is jobban jársz, ha kibéleled egy cserép- vagy faedénnyel. (A fémből készült „cserepek” egyébként, különösen ha sötétre vannak festve, a tűző napon túlságosan is felforrósodnak, a bennük lévő növény kiéghet.)

Hova?
Hol érzik jól magukat?
Napimádó például a rozmaring, a kakukkfű, a bazsalikom, a citromfű, az oregánó, a zsálya, a majoránna, a levendula – ezek többnyire a szárazságot is bírják. Más fajták a félárnyékos helyeket kedvelik, ilyen a lestyán, a menta, a kapor, a turbolya, a tárkony – az ő vízellátásukra oda kell figyelni. Ügyelj rá, hogy a kiválasztott fajták jól tűrjék egymást, ha egy tartóba ülteted őket, és hogy vízigényes és szárazságtűrő növényeket ne ültess egymás mellé. A növénytársításban legyen olyan is, amelyik távoltartja a kártevőket, és ezzel elkerülhesd a vegyszeres rovarirtást: minden hagymaféle, tehát a snidling is ilyen; a macskamenta is hatékony rovarűző, de a petrezselyemmel sajnos nem kedvelik egymást.

Hová kerüljenek?
Az elhelyezésnél gondolj arra is, milyen nagyra fognak nőni a kiválasztott növények – a magas növésűek, ha ablakpárkányra teszed őket, egy idő után nem eresztik majd be a napfényt, őket érdemes függő tartókban lelógatni, hogy a cserepek teteje legyen egy szintben az ablakpárkánnyal (persze, ebben az esetben a függesztés legyen masszív, erősen rögzített, hogy egy széllökés vagy vihar ne verhesse le őket, nem csupán a növények, hanem a lent tartózkodók biztonsága érdekében is).

Hogyan?
Hogyan segítsd?
Amelyik növényről látod, tudod, hogy a szára túlságosan is lágy és hajlékony, esetleg még magasra is fog nőni – ilyen például a koktélparadicsom –, azt támogasd meg hurkapálcával vagy urambocsá’ kínai evőpálcikával, finoman kötözd is hozzá a karóhoz a támogatni kívánt csemetét.

Itt a vége?
A száron növő fűszerfélék szárát ne bántsd, arra úgysincs szükséged, mindig csak a leveleket tépegesd. De kíméletlenül távolíts el minden olyan részt, amelyik már virágozni szeretne, mert sajnálatos módon ha kinyílnak a virágok, bármilyen szépek is, a fűszernövény életciklusának végét jelzik: a növény magot hoz és azután hamarosan el is pusztul.

Olvass még többet a fűszernövényekről az Éva magazin júniusi számában! Május 15-től keresd az újságárusoknál!

Szöveg: Simándi Júlia