Nem reggeliznek a magyar gyerekek?

Borítókép: Nem reggeliznek a magyar gyerekek?
Egy hazai kutatás szerint a gyerekek felénél elmarad a reggeli!

Mindössze a szülők 53 százaléka ragaszkodik ahhoz, hogy reggelizzen a gyereke – derül ki a Medián felméréséből, amit a cég a Nestlé felkérésére végzett. A reggelit hanyagoló szülők közel 60 százaléka szerint a gyerek még nem éhes reggel, 52 százaléka a reggeli sietséget okolja, 36 százalék pedig úgy gondolja, amúgy is közel van a következő étkezés, így a reggeli el is maradhat.

"Akár 12-14 óra is eltelhet a vacsorától a reggeliig. Ennyi idő alatt a szervezet energiaszintje drasztikusan csökken – magyarázza Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. Éppen ezért a gyermekek számára is elengedhetetlen az ébredést követő étkezés. Fontos, hogy a reggeli tartalmazzon teljes értékű gabonával készült élelmiszert, pl. gabonapelyhet vagy pékárut, valamilyen teljes értékű fehérjeforrást, nyers zöldséget vagy gyümölcsöt, illetve innivalót, folyadékot" – figyelmeztet a dietetikus. Most, amikor már javában iskolaidő van, ráadásul az őszi időjárás is megterheli a gyerekek immunrendszerét, elengedhetetlen, hogy a lurkók kellő energialökettel induljanak neki a kihívásokkal, nehézségekkel teli napnak. A nyolcórás, nyugodt alvást kövesse egy kiegyensúlyozottan összeállított, egészséges reggeli – másképp könnyen áldozatául eshetnek az ilyenkor támadó vírusoknak!

Miért jó a teljes értékű gabona?
A teljes értékű gabonában a gabonaszem mindhárom része – a csíra, a korpa és a magbelső is – benne van, míg a finomliszt csak a magbelet tartalmazza. Ennek köszönhetően több mint négyszer annyi élelmi rostot, kétszer annyi kalciumot, hatszor annyi magnéziumot és négyszer annyi káliumot tartalmaz. Ezek a rostok az emésztőrendszer egészséges működéséhez is elengedhetetlenek. Éppen ezért érdemes nagyon odafigyelni, milyen pékárut illetve gabonapelyhet teszünk az asztalra reggelire. Mindkettőből a teljes értékű gabonával készülteket érdemes fogyasztani. Agabonapelyhek esetében válasszunk olyat, amit vitaminokkal és ásványi anyagokkal is dúsítottak – így növelhetjük a B-vitamin-, a kalcium- és a vasbevitelt.

Lássunk egy gyors és egészséges reggeli recept (ezzel kiválthatjuk a legnépszerűbb fehér zsemle-párizsi kombinációt!):

Gazdag zsömle 2 személyre

Hozzávalók:
2 nagy és friss, teljeskiörlésű zsömle (mikróban a tegnapit is felfrissítheted)
1 avokádó
4 szelet sajt
4 szelet sonka
fél citrom
só, bors

Az avokádót hámozd meg, vedd ki a magját, darabold fel. Facsard rá a citrom levét, picit sózd is meg. Rendezd el csinosra a félbevágott zsömlén, fektesd rá a sonka- és sajtszeleteket, őrölj rá egy kis borsot. Nyomd a tetejére a zsömle másik felét és tálald!

Recept szöveg: Simándi Júlia, fotó: Éva magazin