A laktató krumpli
Az inkák több ezer fajtáját ismerték. Egy háztartáson belül is több tucat félét termesztettek. Ennek a „polikultúrás” termesztésnek megvolt a maga előnye: ha az egyik fajta abban az évben nem jól termett, még mindig számíthattak a többire. Volt sima és rücskös héjú, volt kisebb és nagyobb, volt sárga, narancssárga, rózsaszín és kékeslila változat.
burgonya |
Krumplin és tehéntejen jól meg lehet élni, hiszen ebből az étrendből nem hiányzik egyetlen alapvető tápanyag sem. Van benne szénhidrát és fehérje, a krumpli tartalmaz B- és C-, a tej pedig A-vitamint.
Az írek étrendje szinte csak krumpliból állt, tehéntejjel egészítették ki. A könnyen művelhető, bő hozamú krumpli kis területen is eltartott egy népes családot. Írország lakossága egy évszázad alatt hárommillióról nyolcmillióra duzzadt. A 19. század közepén terjedni kezdett a phytophthora infestans nevű krumplibetegség. Egész Európában pusztított, de Írországban tragédiát okozott.
A burgonya ma is az egyik legelterjedtebb kultúrnövény. A rizs, a búza és a kukorica után a legfontosabb szerepet játssza a népesedő emberiség jóllakatásában. A többi terménnyel ellentétben nem lehet hosszasan tárolni, messzire szállítani, s nem lehet készleteket sem felhalmozni belőle rosszabb időkre. Ettől függetlenül sok helyen nagy mennyiségben termesztik. A mono kultúrás módszer védtelenné teszi a kártevőkkel szemben, ezért a nagy krumpliföldeken sok vegyszerezésre van szükség.
A nyolcvanas években Amerikában feltűnést keltett egy génmanipulált változat, amelyet nem kellett permetezni, mert magában hordozta a rovarirtó vegyszert. A bacillus thuringiensis nevű egysejtű génjeit oltották bele, így a levelein rágcsáló kártevőket megmérgezte. A manipulált gének az egész növényben, így a gumóban is jelen voltak – és kinek volna bizalma egy krumplihoz, amely félig-meddig rovarirtó szer?
A génmanipulált krumplit nem fogadta el a közvélemény, és a fejlesztő cég is felhagyott vele, Európában nem is forgalmazták. Biztosak lehetünk benne, hogy a krumpli, amit megeszünk, csakis burgonyagéneket tartalmaz. Az más kérdés, hogy a burgonya, mint annyi más kultúrnövényünk, genetikailag elszegényedett. Ezernyi variánsát a Peruban kialakított Nemzetközi Burgonyaközpontban őrzik.
Szöveg: Olchváry Dorottya, fotó: Europress
Ez a cikk az Éva 2010. márciusi számában jelent meg. Minden jog fenntartva!