100 napig viselte ugyanazt a ruhát, híre bejárta a világot

100 napig egy ruhában,ruha,100 nap,kihívás,Julia Mooney Forrás: Julia Mooney instagram
A New Jersey-i művészeti tanár, Julia Mooney döntésének célja mindezzel csupán az volt, hogy felhívja a figyelmet a gyorsan változó ruházati trendekre, a kizsákmányoló divatiparra és annak környezetkárosító hatásaira.

Kinyitjuk a szekrényünk ajtaját, majd hosszú percekig azon gondolkodunk, mit is vehetnénk fel aznap. Ez vajon mit jelent: túl sok vagy épp túl kevés ruhánk van?! És mire gondolsz, ha valakit többször látsz egymás után ugyanabban a holmiban: vajon nincs pénze több ruhára vagy hogy igénytelen?

Egyes jelentések szerint a fogyasztók 2014-ben 60% -kal több ruhát vásároltak 2000-hez képest
olvasható a BrightSide-on.

Társadalmunk hajlamos negatívan megbélyegezni valakit hasonló esetben, miközben nem feltétlenül egyenesen arányos a ruháink száma, az anyagi helyzetünkkel. Gondolj csak Steve Jobsra vagy Mark Zuckerbergre! Dollármilliárdokkal a zsebükben is megmaradtak hétköznapi figuráknak, ugyanabban a göncben. Épp csak túlléptek a külsőségeken és nem akarták felesleges dolgokkal tölteni az idejüket. Ami igazán példaértékű, mindemellett az ökológiai lábnyomuk is jócskán lecsökkent ezáltal. Csak úgy, mint Julia Mooney-é, aki egyetlen vászontunikában lenyomott 100 teljes napot, amit természetesen dokumentált is instagram oldalán #OneOutfit100Days hashtag-el, felhívva ezzel a figyelmet a divatipar negatív hatásaira, ami mellett mi sem mehetünk el szó nélkül.

Hozzá hasonlóan nekünk is a lehető leginkább a fenntartható fogyasztásra kellene törekednünk, ha nem is olyan drasztikus módon, mint Julia. Aki csupán tudatosítani szerette volna bennünk, hogy nem biztos, hogy szükségünk van annyi ruhára, mint amennyit vásárolunk, miközben sokkal fontosabb dolgokra is költhetnénk azt a pénzt, emellett időt, sőt rengeteg helyet is spórolhatnánk kevesebb holmival a birtokunkban.

Vásároljunk felelősségteljesen! Vásároljunk kevesebbet!
Julia Mooney

Nézd meg a galériában, hogyan variálta napról-napra Julia a szóban forgó tunikát!