Miért futunk, hisz olykor nehéz, máskor fájdalmat okoz, mégis csináljuk?

miért futsz,strava,kutatás,motiváció
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A Strava készített egy kutatást a felhasználói között, melynek témája: vajon miért futunk?

A runnerswold.hu cikke.

25 ezer futót kérdeztek meg arról az elfoglaltságról, amelyről maguk a futók is gyakran ambivalensen nyilatkoznak: szeretjük, olykor pedig utáljuk, unalmasnak tartjuk, mégis újra és újra ott a futócipő a lábunkon és elindulunk egy újabb edzésre vagy egy újabb versenyen, s tesszük ezt éveken, évtizedeken át.

De vajon miért?

A futáshoz kapcsolódó alapvető motivációk összességében nagyon eltérők, a tanulmányon keresztül négy nagyobb téma merült fel, mint legfőbb mozgatórugó: az egészség, a rutin, a közösség és a vágyak beteljesítése a futáson keresztül.

Olvasd el ezt is!

Miért kezdünk el futni?

Megkérdezték a futókat, hogy milyen előnyöket kerestek akkor, amikor futni kezdtek, túlnyomórészt az egészségesebbé válás volt a leggyakoribb válasz, azonban legtöbben ennél jóval több okot is megemlítettek: szeretnének például előnyősebben kinézni, erősebbé válni, közösségi élményeket szerezni, életvezetési problémákat orvosolni, stb.

Az, hogy végül a futás rendszeres időtöltéssé válik, abban már megjelenik a személyes fejlődésre való igény és itt még inkább előjön a másokhoz való kapcsolódás lehetősége. Pedig de sokszor halljuk, hogy a futás egyszemélyes sport!

Egészségmegtartó szerepe is eléggé nyilvánvalóan jelen van a futók körében világszerte. Egy részük kifejezetten azért kezd el futni, mert ezzel jót tesz a testének, mások számára pedig az egészséges állapot eléréséhez nélkülözhetetlen.

miért futsz,kutatás,strava,motiváció
forrás: Getty Images

A futás előnyei között a német futók körében legmagasabb a javuló testképhez köthető motiváció. 47 százalékuk indult el futni azért, hogy jobban nézzen ki.

A futók egy része azért is fut, mert egy konkrét célhoz kapcsolódik az edzés, ugyanakkor a spanyol futók válaszai között megtalálható a bűntudat is vagyis egyfajta belső kényszer a futás, a nem-futás pedig bűntudatot okoz számukra.

A futás van, amikor egy-egy nehéz élethelyzetből való kilábaláshoz szükséges. A megkérdezettek több mint 30 százalékának életében komoly változás ált be a futást megelőző hat hónapban. Túlnyomó részük arról számolt be, hogy a futás segített megbirkózni ezekkel a változásokkal.

A cikk további részét a linkre kattintva olvashatod!


Képtelen voltam lefogyni a futástól, amíg be nem vezettem ezt az 5 szokást

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Képtelen voltam lefogyni a futástól, amíg be nem vezettem ezt az 5 szokást

runnersworld

Tovább olvasok
Kép
Mi a trükk? Hogyan lesz egyformán sült a tükörtöjás sárgája és fehérje?

Nem ez az életem legfontosabb kérdése ugyan, de azért időről-időre elmerengtem rajta, miért fog ki rajtam egy egyszerű tükörtojás? Sok mindent kipróbáltam, míg végre rájöttem a tuti trükkökre.

Kép
Ezt mondja most a tudomány az idegesítő maszkviselésről

Egy friss tudományos kutatás valószínűsíti, hogy az arcmaszk viselése hozzájárul ahhoz, hogy még ha elkapjuk a koronavírust, akkor is kevesebb tünettel, vagy tünetmentesen úszhassuk meg a betegséget.

Kép
Miért is ne lehetne növényi alapú a palacsinta és a gofri?

Ez a vegán alaptészta hajdina liszttel és banánnal készül, egy kevés fahéjjal és vaníliával. Hidd el, megér egy misét!

Kép
Szoptatás a buszmegállóban és más mulatságos rajzok az anyaságról

Amikor még a vécén sincs nyugtod. Amikor hajnalban ébred, de csak hétvégén. Amikor titokban csokit eszel, nehogy észrevegye. Ismerős?

Kép
Mégis, hány különórára járjon a gyerek? És ki viszi el őt oda?

Ahogy elkezdődött a tanév, jól betábláztam a gyereket – meg magamat is. Aztán egy kicsit visszavettem. Elmesélem, miért.

Kép
Ezért olyan fontos, hogy hintázzon a gyerek!

Tudtad, hogy a hintázás sokkal több annál, mint egy remek szórakozás? Komoly fejlesztő hatással is van a kisgyermek mozgásfejlődésére, az egész idegrendszerére. A ritmusos mozgás ráadásul nyugtat és kikapcsol; lehetséges, hogy ezt keressük felnőttként is, egy hintaágyban ringatózva.

Kép
Palya Bea: „A gyászév kemény volt. De a végén újjászültem magam”

Mindig képes felállni a föltdről, a krízishelyzetekből értéket teremt. Megénekli az emberi örömöt és fájdalmat, terápiát nyújt hallgatóinak. A szeptember 24-i Éva Psziché Esten elmeséli, hogyan épült újjá a gyászfolyamat után, és miként válhatunk mi is áldozat helyett életünk hősévé.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem