Miért mérnek az amerikaiak bögrével?

Borítókép: Miért mérnek  az amerikaiak bögrével? Forrás: GettyImages
1 cup, 2 cup... íme az ok!

Hajdanán talán az újvilági demokrácia jele is lehetett, hogy bármilyen ételt el lehetett készíteni olyan mérőeszközökkel, amelyek minden boltban kaphatók: bögre, evőkanál, kiskanál. Persze ezek nem voltak szabványos űrtartalmúak, úgyhogy ahány ház, annyiféle állagú lehetett az újságban olvasott recept alapján sütött sütemény, pláne, ha „diónyi” vaj vagy „borospohárnyi” folyadék is volt a hozzávalók között.

Éva Advent 2020

Éva Advent 2020

MEGRENDELHETŐ MOST INGYENES KÉZBESÍTÉSSEL!

December 8 és 14 közötti megrendelés esetén a magazint december 18-ig kapod kézhez.

 

 

695 Ft

Az 1800-as évek végén egy Fannie Farmer nevű amerikai lány (valószínűleg gyermekbénulás miatt) nem mehetett egyetemre vegyészetet tanulni, ezért beiratkozott a Bostoni Főzőiskolába. Nemcsak sikeresen elvégezte, hanem ott is maradt tanítani, és 1893-ban igazgatóvá nevezték ki.

Fannie érdeme, hogy megkövetelte diákjaitól a mérőeszközök precíz használatát. Az általa szerkesztett szakácskönyvekben is pontosan feltüntette, ha a bögremérce tetejéről le kellett simítani a felesleget, vagy ha a recept púpozott kiskanál hozzávalót kívánt, és azt is, hogy melyik módi mennyi súllyal egyenértékű. El is nevezték a „mérések anyjának” (Mother of Measurement).
Mary Drake McFeely: Can She Bake a Cherry Pie?

Íme pár tipp, amivel felére csökkenthető a főzési idő!