A társadalmunk őrült játszmákra épül – állítja grafikáiban egy képzőművész

Borítókép: A társadalmunk őrült játszmákra épül – állítja grafikáiban egy képzőművész Forrás: Steffen Kraft
Ha megkérdeznénk a körülöttünk ülő három embert, mire gondolnak éppen, könnyen kiderülhetne, hogy ugyanarra, csak nem mondják ki. Ilyen és ehhez hasonló jelenségekről készített illusztrációkat egy német képzőművész.

Rohanó, uniformizálódó, személytelen világunk már jó néhány képzőművészt megihletett, hogy hatásos illusztrációkkal fejezze ki annak faramuci voltát. A német Steffen Kraft [nomen est omen] is egy közülük, nem is akármilyen: ugyancsak gondolatébresztő grafikákat készít a hétköznapok komplexitásáról.

Például visszatérő gondolat az illusztrátor képein, hogy az emberek ugyanarra gondolnak, mégsem mondják ki, nem mernek cselekedni. Gazdag és szegény fejében egyaránt az jár, hogy több pénzre lenne szükségük; a tömbház magányos lakói mind arra gondolnak, hogy milyen magányosak, de nem kopognának be egymáshoz; a két katona azért fog fegyvert egymásra, mert mindkettő azt feltételezi a másikról, hogy használni fogja, de egyikük sem akarja használni. Érdekes játszmák ezek. Nézzétek a galériát: