Régi fotók ismert magyar férfiakról, akik még tudtak öltözködni

írók,öltözködés,fortepan Forrás: fortepan
Bizony, még a 20. század derekán is akadtak férfiak, akiknek (vagy a feleségüknek, vagy a szabójuknak) volt stílusérzéke – a készlet- és választékhiány ellenére… Nézzétek meg a csodálatos fotókon, hogyan öltözött Páger Antal vagy Mészöly Miklós.

A férfiak számára hozzáférhető ruhadarabokból ma is jóval kisebb a választék, mint a nők esetében. A férfiruha-osztályok területre is kisebbek. Feltehetőleg ez a 20. század közepén még inkább így volt, még békeidőben is. Csakhogy akkor még többen jártak szabóhoz és varrattak méretre, mint most (sőt, volt, akihez a szabó ment el). Továbbá a ruhák kizárólag minőségi anyagból készültek, így hordhatták őket évtizedekig azok is, akiknek esetleg lett volna pénzük újakra. Volt becsülete az iparosmesterségeknek, így a divatszabóságnak is, és általában akadt, aki kivasalta az ingeket. Ezek jellemzően nem az alábbi galériában található közismert férfiak voltak; akkoriban az ilyesmi női munkának számított.

Nézzétek meg a galériában, hogyan öltöztek a prominens írók, színészek és képzőművészek a 30-as évek végétől a 70-es évek elejéig. (Nb.: bár nem szoktunk cigarettázós fotókat közölni ezen az oldalon, ebből az összeállításból nem hagyhattuk ki ezeket – az emberek túlnyomó része dohányzott akkoriban.)