A válás vezethet elmezavarhoz?

Borítókép: A válás vezethet elmezavarhoz?

A stresszes helyzetek a későbbiekben Alzheimer-kórhoz és elmezavarhoz vezethetnek, állítja egy új tanulmány.
A kutatók közel 1500 idősebb férfi és nő egészségügyi adatáról és elmeállapotáról szóló leletet elemeztek ki. „Kiderítettük, hogy egy bizonyos idő után a sok stressz több olyan idegsejtet pusztít el, ami az agy hippokampuszában (a tanulásért és memóriáért felelős területen) található, így növeli az Alzheimer kockázatát”, magyarázza a tanulmány írója, Maria Norton, Ph.D., a Utah State University család-, vásárlói- és emberi fejlődés docense.
A krónikus stressz egy igazi hormon-zuhatagot indít el a szervezetben, ami emelkedett glükokortikoid-szinthez vezet. A glükokortikoid egy természetes anyag, ami hosszú távon felgyorsítja és elősegíti az agysejtek elhalását, magyarázza Norton.
A kutatócsapat konkrét stresszhelyzeteket elemzett, például ha egy tinédzser elveszíti az egyik szülőjét. Egy kapcsolatot sikerült észlelniük: ha valaki az elmezavaros élettársát ápolja, feltűnően nagyobb az esélye, hogy egy idő után ő maga is azzá váljon; valamint a kockázat nagyobb azoknál a férfiaknál, akik a feleségüket ápolják, mint fordított esetben. (Valójában a férj ápoló és az elmezavar kapcsolata volt a legmagasabb kockázattal rendelkező stresszhelyzet, amit a kutatók megvizsgáltak.) „A nők gyakrabban fordulnak másokhoz segítségért, míg egy férfi hajlamos teljesen a feleségére támaszkodni”, mondja Norton. „Mikor azonban a feleség magatehetetlenné válik, a férfi elveszíti a legfőbb támogatóját és segítőjét.”
A rendszeres templomba járás és az önkéntes munka segíthet megvédeni minket a betegséggel szemben, valószínűleg mert erősíti a csapatszellemet, segít más megvilágításba helyezni a saját problémáinkat és megnyugtat a tudat, hogy másoknak segíthetünk, mondja Norton.
Mit tehetsz? Tágítsd ki a baráti köreidet, így több emberre támaszkodhatsz, ha keményre fordul a sorsod. Csatlakozz egy sporthoz, kezdj el péntek estkénként blackjackezni a barátaiddal, vagy segíts a gyülekezetednek illetve zsinagógádnak. Kutatások bizonyítják, hogy azok a férfiak sokkal könnyebben megbirkóznak a problémákkal, akiknek van legalább egy olyan ismerősük, akiben teljesen megbízhatnak.