Borítókép: Egy egyszerű trükk, amivel megvédheted az adataidat az online térben Forrás: Photo by John Schnobrich on Unsplash

Egy egyszerű trükk, amivel megvédheted az adataidat az online térben

Sajnos egyre gyakoribbak a különféle visszaélések!

Szinte nem telik el hét anélkül, hogy ne hallanánk az online térben különféle visszaélésekről. Legyen szó egy meghackelt Tinder-profilról, egy Facebook vagy Instagram oldal eltulajdonításról, vagy akárcsak egy levelezőprogramból való kizárásról. Vannak esetek, amikor anyagi követelés áll a másik oldal cselekedetének hátterében, de olyan is van, hogy szimplán „brahiból” követik el ezeket a kicsit sem kellemes fiók-lopásokat. Hiszen ki örülne annak, ha fotóit, adatait hirtelen egy vadidegen személy birtokolná, netán ezeket felhasználva az ő életét kezdeni el élni?! Nos, ami korábban csak a horrorfilmekben sokkolt minket, az sajnos manapság már nagyon is valós probléma.

A minap ugyanis épp egy hasonló jellegű filmet néztem a Netflixen, ami rendesen le is sokkolt. Hát még az, hogy másnap reggel arra ébredtem, hogy az egyik közösségi média fiókomat megpróbálták feltörni. Szerencsére a hangsúly csak a próbáláson van, ugyanis az elmúlt években már indítottak „támadást” a levelezőfiókom, valamint más közösségi média oldalaim irányába egyaránt – sikertelenül. Már az első próbálkozás során kikértem egy profi segítségét, aki a következőket javasolta:

Az első legfontosabb lépés, hogy legyen egy igazán komoly jelszavad. Érdemes olyat megadni, ami tényleg nem kikövetkeztethető, valamint szintén fontos, hogy ezt a jelszót tényleg senkinek, de senkinek se áruld el. „Oké, csak a pasimnak!” Nem, neki se, azt is eláruljuk, hogy miért:

A másik nagyon fontos lépés (hidd el, hogy az, nekem minden egyes alkalommal ezen akadtak fent a „betörők”) a kétlépcsős azonosítás. Legyen szó a levelezőprogramról, vagy bármely közösségi média felületedről, érdemes erre a biztonsági pajzsra nagyobb figyelmet fordítanod. A biztonsági beállítások között találod és alapvetően ez annyit takar, hogy ha idegen belépést észlel a rendszer, akkor nem elég neki a jelszó, hanem küld egy e-mailt/sms-t, hogy megbizonyosodjon róla, valóban te vagy az, aki be akar lépni és csak a kód megadása után tudsz továbblépni. Ha nem stimmel a kód, akkor természetesen automatikusan elutasítja és nem is engedi próbálkozni.

Ezzel a maximum kétperces kis beállítással sok fejfájástól kímélheted meg magad.