Ez a két lépés rengeteg mikroműanyagot kiiktat a csapvízből

Csapvíz Forrás: Andres Siimon / Unsplash
Nagyon sok kutató vizsgálja a mikroműanyagok szervezetre gyakorolt hatását, ezek a részecskék szinte mindenhol előfordulnak.

Mikroműanyagnak az öt milliméternél kisebb darabkákat nevezzük, amelyek az eddigi kutatások szerint ma már sajnos szinte mindenhol előfordulnak: zöldségekben, gyümölcsökben, fehérjékben, sőt a tengervizekben, az édesvizekben, de már a sarkvidéki jégben is kimutatták. A szervezetre gyakorolt hatását folyamatosan vizsgálják, egyelőre sok kérdés övezi, de a Cardiffi Egyetem tudósai például igazolták, hogy ezek jelenléte növeli a rák kockázatát, noha a kísérleteket jóval nagyobb koncentrációval végezték, mint ami átlagosan megvan az emberi szervezetben.

Az viszont biztos, hogy a palackozott vízben igen sok, de még a csapvízben is kimutatható mennyiségű mikro- és nanoplasztik található. A kínai Jinan Egyetem friss tanulmányából azonban kiderül, hogy a csapvízből ezek nagy részét nagyon egyszerű módszerrel, különleges eszközök nélkül akár otthon is eltávolíthatjuk. Ehhez csupán öt percig kell forralni a vizet, amit aztán leszűrünk.

Ezzel a módszerrel a 0,1 és 150 mikrométer közötti polisztirol, polietilén, valamint polipropilén részecskék mintegy nyolcvan százalékától szabadulhatunk meg, azaz csupán a töredéke jut be a szervezetünkbe annak, ami egyébként bejutna. Attól függően persze lehetnek különbségek, hogy éppen milyen minőségű, származású csapvizet forralunk.