Így éld túl, ha ideiglenesen haza kellett költöznöd a szüleidhez

Borítókép: Így éld túl, ha ideiglenesen haza kellett költöznöd a szüleidhez Forrás: Getty
Csak semmi pánik, hozd ki a legtöbbet az extrém helyzetből!

Van, aki anyagi okoknál fogva, munkahely elvesztés miatt, mások a természet közelsége, nagyobb tér reményébenvagy éppen a magány elkerülése végett költöztek ideiglenesen vissza az évek óta elhagyott szülői házba. Függetlenül attól, hogy milyen a kapcsolatod a szüleiddel, meg kell próbálni a legjobbat kihozni az összezártságból, mindannyiótok érdekében. Összegyűjtötünk néhány tippet, hogy kellemesebben teljen a családi élet!

Ajánljatok egymásnak popkultúrát

Ez persze főleg rád, és esetleg a testvéredre vonatkozik. Ajánld és add kölcsön a könyvet, ami hatással volt rád, ¨mutasd be őket¨ a kedvenc zenekarodnak, ajánlj filmet, sorozatot nekik, és mutasd is meg, hol tudják megnézni őket. Aztán beszéljétek ki őket vacsora közben, imádni fogják, hogy képbe kerülnek abban, miért rajong épp az ifjúság. De annak is biztos örülnek, ha ők oszthatják meg veled a saját kedvenceiket.

Legyen mindenkinek meg a saját tere

Egyébként is fontos, de még inkább, ha van köztetek olyan, aki otthonról dolgozik, pláne ha mindenki. Jelöljétek ki, hogy kinek hol van az ¨irodája¨ és beszéljétek meg előre a szabályokat, hogy mikor lehet vagy nem lehet zavarni a másikat. Hogy együtt ebédeltek-e vagy csak vacsoránál találkoztok. Őszinte, de kedves kommunikációval elkerülheted, hogy újra tinédzsernek érezd magad és megspórolhatsz néhány konfliktust.

Jelöld ki a határokat

Próbáld amennyire csak lehet otthon érezni magad, csomagold ki a ruháidat, ne bőröndből élj, ami nem segít a bizonytalanság-érzet csökkentésében. Csukd be az ajtót, amikor dolgozol és viselj fejhallgatót, akkor is, ha csak zajkiszűrésre használod.

Beszéljetek a házimunkáról

Ha nem akarod, hogy újra gyerekként bánjanak veled, akkor vegyél részt a házimunkában, de beszéljétek meg előre, mit tudsz vállalni és (nagyjából) mikor tudod megcsinálni, pláne, ha otthonról dolgozol és nincs időd például napközben kivinni a szemetet. Ha szeretsz együtt sütni és főzni anyukáddal, azt kikapcsolódásként is felfoghatod.

Lassíts le és napról napra próbálj túlélni

Figyelj oda a mentális egészségedre, ne várd például magadtól, hogy extra produktív legyél. Ha rádtör a szorongás, tudd, hogy nem vagy egyedül, nagyon sokan érzik most hasonlóan magukat és sokan kényszerültek hazaköltözni is. A lényeg, hogy tényleg nem vagy egyedül! Fizikálisan sem, beszélgess az érzéseidről a szüleiddel, hallgasd meg az ő oldalukat is. Próbálj napról napra, sőt, óráról órára tervezni és túlélni, ne pörgesd magad hiábavaló spirálokba arról, hogy mi fog történni hetek, hónapok múlva és mi lesz veled.