Anyaként is fitten: avokádó, te csodás!
Manapság már szinte minden élelmiszerüzletben beszerezhető ez a zöldes, körteformájú gyümölcs. Ha még nem kóstoltad, akkor próbáld ki, mert rengeteg jótékony hatása van!
Az avokádó Mexikóból származik: az ott élő indián törzsek évezredek óta termesztik, Európába pedig a spanyol hódítókon keresztül érkezett. Telítetlen zsírsavakban gazdag, rengeteg vitamin található benne, többek között, A-, B-, C-, E-, valamint magas a foszfor, kálium, magnézium és kalcium tartalma.
Fogyasztásával erősítheted az immunrendszert, a benne lévő telítetlen zsírsavaknak köszönhetően pozitívan hat az érrendszerre, csökkenti a koleszterinszintet. A magját is felhasználják: hidegen sajtolt olaj készül belőle.
Az avokádó a bőrre is jótékonyan hat: érzékeny és kiszáradt bőrre is alkalmazható krém formájában.
Az avokádót általában nyersen fogyasztják, mert a főzés miatt keserű lesz a húsa. Fontos, hogy mielőtt megvásárolod, nézd meg, hogy elég puha-e, mert ha kemény, akkor még nem érett, de pár nap alatt beérik szobahőmérsékleten.
Süteményt is készítenek belőle, de én most egy szendvicskrémet szeretnék mutatni!
Avokádókrém
Hozzávalók két személyre:
2 db érett avokádó
fél lilahagyma
1 db paradicsom
só
bors
egy teáskanál lime vagy citromlé (elhagyható)
Elkészítés
Félbevágjuk az avokádókat, kivesszük a magjukat. Kikaparjuk a belsejüket, majd egy tálban villával összetörjük őket. Az összetört gyümölcshúst sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A paradicsomot félbevágjuk, majd a magos, lágy részét kivesszük, arra nem lesz szükségünk. Kis kockákra aprítjuk, ezután hozzáadjuk a pépünkhöz. A lilahagymát is felkockázzuk és végül ezt is hozzáadjuk a már kész krémünkhöz. Aki szereti,keverhet hozzá lime vagy citromlevet is, de ez igazából elhagyható.
Az a jó ebben a szószban, hogy sokféleképpen variálható, vegánok és a paleo diétát követők is fogyaszthatják!