Egy challenge, ami reméljük, sosem megy ki a divatból

Borítókép: Egy challenge, ami reméljük, sosem megy ki a divatból
Tanárnak lenni nemcsak régen, de ma is nagy kihívás, sőt talán egyre nagyobb. Most pedig, hogy elkezdődött a tanév, egy dologgal tudjuk segíteni a munkájukat: megköszönjük nekik, amit értünk tettek, és amit értünk tesznek.

A Médiaunió Alapítvány minden évben kiáll egy társadalmi célú ügy mellett, az idei év kampánya a tanári pályát választók elhivatottságát és munkáját, a hivatás értékeit mutatja be, és arra hívja fel a figyelmünket, hogy becsüljük meg jobban a hazai pedagógusokat. A kampánynak egy olyan kezdeményezés is a része, ami arra ösztönöz, hogy mondjuk el, mit köszönhetünk a tanárainknak, és ezt osszuk meg az #azéntanárom hashtaggel. Ezt mindenki szabadon megfogalmazhatja, hiszen mindannyian emlékszünk olyan útravalókra, melyek tanárainktól erednek. Csak egy aprócska gesztus, de megmutathatjuk vele, hogy értékeljük a munkájukat, ez pedig segíthet nekik kihúzott háttal átlépni a suli küszöbét.

A social felületek mellett az utcán is találkozhattok olyan plakátokkal, amik azt üzenik, hogy a tanárok gyakran többet tesznek értünk, mint gondolnánk. Felkészítenek a versenyekre, támogatnak, komolyan veszik a problémáinkat és a terveinket, ezzel pedig akár az egész karrierünket is meghatározhatják. Tudást közvetítenek, lelkesítenek, vagy épp az igazságosságot, következetességet tanítják meg nekünk.

A plakátok vizuálisan nagyon hasonlítanak azokra a közösségi médiában terjedő fotókra, amelyeken a tanárok saját kampányukban egy fehér lapra írva mutatják meg a munkában töltött éveiket, tapasztalataikat és alacsony béreiket. Ezért úgy is értelmezhetjük a hirdetéseket, mintha a diákok saját mondataikkal válaszolnának a tanáraiknak, igazolva, elismerve pozitív munkájukat.

A kampány a témának egy olyan oldalát is megmutatja, ami a szülői és a tanári szerepet állítja párhuzamba. Sem a szülői, sem a tanári feladatokra nem mondhatjuk, hogy egy egyszerű, 8 órás munka, mert egyiket sem tudjuk elengedni és lezárni a nap végén, a gyerekek tanítása, nevelése ugyanis teljes embert kívánó feladat.

A pedagógusoknak nemcsak a suli kapujáig terjed a felelőssége, rengeteg plusz feladattat is jár a munkájuk. Osztálykirándulásokat szerveznek, korrepetálnak, vigasztalnak, nevelnek, vázlatot készítenek, dolgozatot javítanak… Valójában ők is szülők, akik a pályájuk során akár 673 gyereket is felnevelnek.

És te mit köszönhetsz nekik?