Tippek szőrtelenítéshez

Borítókép: Tippek szőrtelenítéshez
Biztosak vagyunk benne, hogy minden olvasónk kipróbált már többféle eljárást is, de az nem biztos, hogy a neki legmegfelelőbbnél ragadt le. Most segítünk megtalálni az optimális eszközt ahhoz, hogy bőrödet ne kelljen elrejtened a ruháid alá.

„Legyen olyan sima, mint az arcbőr”

Itt a rövid szoknyák, az ujjatlan topok, horribile dictu, a csípőig sliccelt bikinialsók ideje – aki télen hanyagolta a témát, annak is érdemes rákapcsolnia a szőrtelenítésre.

Néha el-elgondolkozunk, hogy miért alakult így. Miért fontos a szőrtelenítés? Miért visszatetsző egy szőrös női láb? Miért kevésbé visszatetsző egy szőrös férfiláb? Miért divat kérdése, hogy mennyit hagyok meg a bugyim alatt?
Ami a nők testszőrzetét illeti, a közízlés az 1920-as évek Amerikájában fordult ebbe az irányba. Korábban csak a karon és az arcon megjelenő szőrzetet irtották a nők, ám 1915-ben megjelent az első női borotva, és a boka aljától az áll vonaláig érő ruházatot lassan felváltotta a mind lengébb megjelenés, s hovatovább felbukkantak a vállat szabadon hagyó ruhaszabások is. Adivat alakulásával párhuzamosan a kor női magazinjaiban egyre több hirdetés jelent meg, amely női borotvákat, krémeket és más szőrtelenítésre alkalmas eszközöket népszerűsített – például ilyen szövegekkel: „A hónalj legyen olyan sima, mint az arcbőr.” Ezekben a reklámokban manifesztálódott tehát először a szőrtelen test igénye, ami – ahogy már lenni szokott– tovább növelte a közönségigényt. A 40-es években megjelentek az első, a mostaniakhoz hasonló szőrtelenítő krémek, a lézeres epiláció viszont csak a 70-es években kezdett terjedni. Mindez az Egyesült Államokban történt. Kelet-Európába a szőrtelenítés divatja fáziskéséssel jutott el: valójában csak a rendszerváltás utáni évekre vált szalonképtelenné a szőrös láb vagy hónalj.
Az a helyzet, hogy a szőrtelenítés nem mindig fáklyásmenet. Számos módszere létezik, és mindegyik jár előnnyel és hátránnyal is. Az egyik praktikusabb, a másik olcsóbb, a harmadiktól csökken a szőrtüszőgyulladás veszélye. Biztosak vagyunk benne, hogy minden olvasónk kipróbált már többféle eljárást is, de az nem biztos, hogy a neki legmegfelelőbbnél ragadt le. Most segítünk megtalálni az optimális eszközt ahhoz, hogy bőrödet ne kelljen elrejtened a ruháid alá.

Borotválás
Ez az, amit már biztosan mindenki kipróbált. Ha azonnali, gyors segítségre van szükség, mindenképp ez a megoldás a legkézenfekvőbb. Vannak kifejezetten női borotvák és borotvahabok, ha férfi hozzátartozóid megelégelték, hogy mindig az övéket kapod le a polcról.

Előnye:
Gyors, egyszerű véghezvinni, olcsó, könnyen beszerezhető, és ami még fontos, fájdalommentes. Ez öt érv!
Hátránya:
Ha sötét a szőrzeted, sajnos már 12 órával a borotválás után látható lesz aborosta. Ha világos a szőrzeted, egy napig nem kell aggódnod.
A kis szőrtüszők begyulladhatnak, főleg érzékeny helyeken. A borotválás erősíti a szőrzetet, gyorsítja növekedését. Hányszor fordult elő az is, hogy megvágtad magad? Mit ér a szőrtelen bőr, ha egy nagy vágás éktelenkedik rajta?
Fontos, hogy ha ezzel a módszerrel élsz, szerezz be hozzá borotvahabot, illetve léteznek erre alkalmas tusfürdők is. (Egyet ajánlunk is a következő -oldalon.) Mindenképpen nedvesen vedd kezelésbe a testrészeidet: a legjobb, ha zuhanyozás közben szabadulsz meg anemkívánatos szőrszálaktól – ekkor puhább a bőr.


Gillette Satin Care: Borotvahab avokádókivonattal (1409Ft) A dús, krémes hab elősegíti akönnyű borotválást. A benne lévő avokádókivonat védőpárnaként óvja abőrt.


Epilálás
Epilátort főleg azok használjanak, akik nem annyira érzékenyek afájdalomra, hiszen ez a kis szerkentyű a szőrszálakat a tövüknél ragadja meg és húzza ki. Igaz, manapság már olyan epilátorokat is lehet kapni, amelyek fájdalomcsökkentő hatásúak vagy jégakkuval felszereltek, így az érzékenyebbek is próbálkozhatnak. Egyre formásabb, színesebb, professzionálisabb készülékeket terveznek, hogy vásárlásra ösztönözzenek. Tudtad, hogy már léteznek olyan kis kütyük is, amikben lámpa is van, hogy megvilágítsák az épp aktuális területet?

Előnye:
Legtöbbször a szőrtüszővel együtt tépi ki a szálakat, így azok nem tudnak olyan gyorsan visszanőni. Hatása így tartósnak mondható.
Hátránya:
Ha a kinézet is fontos és elbűvölnek az extra tulajdonságok, nem biztos, hogy megállsz 10 ezer forint alatt. Alacsony a fájdalomküszöböd? Akkor ahűsítőkkel ellátott változatok sem fognak segíteni rajtad. Esetenként pár napra kis piros pöttyök jelennek meg a használata után a bőrödön.


Braun: Silk-épil Xpressive epilátor (39 990 Ft) A készülék kíméletes szőrtelenítést ígér és emellett még zuhanyozás közben is használható.


Gyantázás
Ha tartós csupaszságot szeretnél, ez a módszer a neked való. Két fajtája is ismert: a meleg és a hideg változat. Otthon is elvégezheted, ami nem annyira költséges, mint ha kozmetikushoz mennél. Ám az érzékeny részeket, ahol vékony a bőr (intim terület, hónalj), inkább bízd szakemberre. A hideg gyantacsíkkal nagyon egyszerű a dolgod, csak abőrre kell simítani és lerántani. Gyantázás után használj bőrnyugtatót, amely enyhíti a fájdalmat és a bőrpírt.

Előnye:
4–6 hétig is eltart a hatása, viszonylag gyors és nagy választékban kapható. Ez a legtartósabb szőrtelenítési forma, leszámítva a végleges szőrtelenítést.
Hátránya:
A szépségért meg kell szenvedni? Valóban, ez a módszer jár egy kis fájdalommal, sikítással is, bár van, aki mosolyogva végigdumálja az egész procedúrát. Továbbá meg kell várnod, míg szőrszálaid elérik a3-4milliméteres hosszúságot, mert különben hiába minden erőfeszítés. Kerülni kell anapfürdőt is egy-két napig.


X-Epil: Aloé verával dúsított patronos gyantaszett (1444 Ft) A görgőfejjel ellátott gyantaszett még a kezdőket is gyors és egyszerű szőrtelenítéshez segíti.

Szőrtelenítő krém
Ez is egy gyors eljárás; érdekes látvány, amikor a szőrszálak szinte leolvadnak a bőrödről. Akrémhez kapsz egy csinos kis lapátot is, amellyel leszedheted magadról a készítményt. Ha még nem használtad az adott márkát, először is végezz egy érzékenységi tesztet egy kicsi bőrfelületen, mert a szerben lévő vegyi anyagok allergiás reakciót válthatnak ki.

Előnye:
Fájdalommal nem jár, gyors, a termékek általában nem túl drágák.
Hátránya:
A sima felületet savas hatása garantálja, ami kellemetlen szaggal jár. Ha érzékeny vagy a mesterséges anyagokra, akkor kellemetlen, égő érzést is tapasztalhatsz. Még egy hátulütő: nem sokkal tartósabb, mint a borotválás.


X-Epil: Szőrtelenítő krém (799 Ft) A benne lévő aloé vera és kamilla kivonata érzékeny bőrűeknek is lehetővé teszi használatát.

Végleges szőrtelenítés

Vonakodsz ezeket a műveleteket újra és újra végigcsinálni? Már arra is van megoldás, hogy a kiválasztott testrészed legalábbis hosszú évekre szőrtelen maradjon. Ez az eljárás leginkább azoknak ajánlott, akiknek dús és sötét a szőrzete. A végleges szőrtelenítésnél lézerfényt juttatnak a kezelt területre az eltávolítandó szőrzettől függő lövésszámban és hullámhosszon. A lézer energiáját a pigmentált szőrszál a szőrtüszőbe vezeti, amely ettől elpusztul. Az egyszer kiirtott szőrtüszőből már nem nő sötét, pigmentált szőr, helyén legfeljebb pihék jelennek meg, ebből aszempontból tehát a kezelés véglegesnek tekinthető.

Előnye:
Mint fent ecseteltük, végleges. Ily módon arendszeres vesződséget is megspórolhatod magadnak.
Hátránya:
Nem olcsó mulatság (a teljes lábszáron végzett, 8–10 alkalmas műveletsor 25–30ezerforintba kerül szalontól függően), bár hosszú távon megéri. Sem előtte pár héttel, sem utána nem szabad napozni, így érdemes télen elvégeztetni ezt az eljárást.

Megjelent az Éva magazin 2010. májusi számában. szöveg: Rinyu Piroska, FOTÓ: Red Dot, tárgyfotók: Ribánszky Kata, Jágfai Eszter