Nincs egy rongyod?! Mennyire vagy ökotudatos, ha ruhavásárlásról van szó?

nincs egy rongyod,környezettudatos,öltözködés Forrás: Getty Images
Ha meg kéne tippelnünk, hogy melyik iparág termeli a legtöbb szemetet, okozza a legnagyobb széndioxid-kibocsátást és vonja maga után a legnagyobb pazarlást a világon, nem biztos, hogy a divatipar jutna először eszünkbe. Pedig a ruhagyártás az elsők között van a környezetszennyező iparágak toplistáján.

# A ruha- és cipőipar együtt legalább 8%-ban van hatással a Föld klímájára a többi iparághoz képest; ez a szám nagyobb, mint a repülőutak és a tengeri hajózás okozta károk aránya együttvéve.

# Egy ENSZ-kutatás szerint a divatipar 10%-ban felelős az összes üvegházgáz-kibocsátásért és 20%-ban a vízfogyasztásért.

# Csak az Egyesült Államokban 9 millió tonna ruhaneműt dobnak ki évente, és ennek többsége még csak használatba sem került. Az Egyesült Királyságban évente 300 ezer tonna ruha végzi a szeméttelepeken.

# Alig van olyan ruhaanyag, ami ne okozna jelentős kárt a természetnek. Egy 2017-es jelentés azt hozta ki, hogy egy kiló pamut (ami egy farmernek és egy pólónak felel meg) előállításához 10-20 ezer liter vízre van szükség.

Szóval a divat nem csak fancy hóbort, hanem kőkemény, számokban és dollármilliárdokban és vízköbméterekben kifejezhető üzlet, amit mi, a fogyasztók is befolyásolhatunk. Ennek szellemében egyre nagyobb méreteket ölt a slow fashion mozgalom, amelynek része a ruhavásárlás-böjt is. Most például, szeptember 1-jén egy magyar kihívásoldal indult „1 évig nem vásárolok ruhát” címmel, amelynek néhány száz résztvevője van. De korábban is számos kezdeményezés indult arra vonatkozóan, hogy bánjunk tudatosan a ruhatárunkkal. Ilyen a Project 333 kihívás, amelynek lényege, hogy egyszerre csak 33 ruhadarabot tartsunk a szekrényünkben (leszámítva a fehérneműket, a sportruházatot és játszósruhákat), és 3 havonta, az évszakok változásakor forgassuk át a készletünket.

ruhagyár,nők
Forrás: Getty Images
Női munkások, Huajpej, Anhuj tartomány, Kína.

Na de ti mennyire vagytok környezettudatosak az öltözködés terén? Tápláljátok ezt a bizonyos 8 százalékot vagy régesrég kiestetek a körforgásból? Mi körbekérdeztünk a szerkesztőségben és nagyjából az derült ki, hogy

– Az 1 évig nem vásárolok ruhát kihívásban ketten is azért nem vesznek részt, mert amúgy se nagyon vásárolnak ruhát,

– A ruhatárunk túlnyomó részét fast fashion termékek teszik ki, igaz, ezeket nem váltogatjuk gyakran,

– Egyáltalán nem tartjuk ördögtől valónak a használt ruhát, sőt,

– A legtöbben elajándékozzuk a megunt ruháinkat és csak egyvalaki dobja a kukába.

És ti hogy álltok ezzel? Töltsétek ki ezt a nem reprezentatív, nem hivatalos űrlapot, akár névtelenül – a végén csak az összesített válaszok adatait tesszük közzé. Egyetlen kérdésre sem kötelező a válasz.

;