Hajfestés: a holnap trendjei

Borítókép: Hajfestés: a holnap trendjei
Nekünk, 21. századi nőknek nagy szerencsénk van: ha unjuk a hajunk színét, pikkpakk, átváltoztatjuk a fodrászunk segítségével vagy otthoni hajfestékekkel.

És egyre rövidebb ideig kell ragacsos fejjel várnunk, hogy hasson a festék.

A régi időkben
Már az ókori Egyiptomból is vannak emlékeink a hajfestésre: a színezőket bogyókból, levelekből és gyógyfüvekből, fatörzsek és bogarak összeaprított porából keverték ki. Nem túl vonzó állagú és illatú összetevők, ugye? A hajfestés korai hívei között férfiak is voltak szép számmal, a babilóniai pasik például aranyporral hintették be hajkoronájukat. Mivel az ókori görögök többségének sötét haja volt, a kivételes szőkét tekintették eszményképüknek. Minden divatos nő szőke akart lenni, és erre ki is találtak jó néhány, nem kifejezetten kellemes eljárást: kiültek a napra ecetbe vagy vizeletbe áztatott hajjal, a fejükbe olyan kalapot nyomtak, amelynek ki volt vágva a teteje, hogy csak a fürtjeiket érje a nap, ne az arcukat. Évszázadokkal később az angolszász harcosok csata előtt narancssárgára, zöldre és kékre mázolták a hajukat az ellenség elriasztására.


Mai módszerek

1909-ben Eugène Schuller feltalálta az első tartós hajfestéket, és a „fénykorona” jelentésű Auréale nevet adta neki (később ebből lett a L’Oréal Paris világcég). Innen rövid út vezetett ahajfestést gyorsító és egyszerűsítő találmányokhoz.
A különböző szépségápolási márkák megszámlálhatatlanul sok hajfestékcsaládot kínálnak a pár mosásra alkalmas változatoktól a tartós termékekig – egyszerűen lehetetlen, hogy valaki ne találja meg közülük a neki valót. A folyamatos újítások jóvoltából ma már a hajfestést minden különösebb cirkusz nélkül, egyszerűen elvégezhetjük mi magunk is, otthon.
Akkor sem kell lemondanunk hajunk szépítéséről, színezéséről, ha a természethez fordulunk megoldásért. A legrégebbi ilyen szer, a henna nemcsak festék, hanem hajápoló is. Erre az erős vörös színt adó növényre sokan esküsznek, mivel a kémiai alapú festékekkel ellentétben nem roncsolja a szálak szerkezetét, hanem mintegy burokba vonva fényesíti és dúsítja a hajkoronát.
A melírozás lényege, hogy csupán egy-egy tincset vagy csíkot festünk a haj alapszínénél világosabbra vagy sötétebbre, ami felélénkíti az egész frizurát. Afóliás eljárás eredménye igazán mutatós.
A kimosható vagy közvetlenül ható hajszínezők esetében a színpigmentek nem hatolnak be mélyen ahajszálakba, hanem megtapadnak a felszínen, ezért néhány mosás – általában 6–8 alkalom – után szó szerint felszívódnak. Sötét szín világosítására, ősz haj takarására nem alkalmasak.
A tartós hajszínező általában 24–28 hajmosáson át kitart. Kiemeli a természetes hajszínt, és már az első ősz hajszálak elfedésére is használható.
A hajszálak felületét alkotó erős külső réteg, a kutikula egymást zsindelyszerűen fedő pikkelyekből áll, így védi a haj kéregállományát, a kortexet. A tartós hajfesték színelőhívó anyaga felnyitja a hajszálakat fedő kutikulát, hogy behatolhassanak a hajfestékben található pigmentek, s ezek a kutikula lezáródása után megtapadnak a kéregállományban.


Logona: Növényi krémhajfesték (4255Ft)
Az egyedi színárnyalatokat növényi ápoló anyagokkal kombinált, biotermesztésű henna, különböző füvek, gyümölcsök és kérgek adják.

Schwarzkopf: Palette Color & Gloss (799Ft)
A makadámiadióból nyert olajat tartalmazó készítmény ammónia nélkül, kíméletesen és tartósan színezi a hajat.

L’Oréal Paris: Sublime Mousse habhajfesték (1899Ft)
A lágy hab könnyedén oszlik el a hajon és egyenletes fedést nyújt. A tartós habhajfesték elfedi az ősz szálakat, ugyanakkor megőrzi ahajszín természetes árnyalatát.

Garnier: Color Naturals tápláló tartós krémhajfesték (1039 Ft)
Ez a szer olívaolajjal ápolja és védi, selymes tapintásúvá és ragyogó színűvé teszi a hajat.

Syoss: Lighteners (1099 Ft)
A hajvilágosító nagy teljesítményű, oxidáló hatóanyagai hét árnyalattal képesek világosítani atermészetes hajszínt – annak, aki akarja.

Avon: Advance Techniques (1239Ft)
A professzionális krémhajfesték három lépésben tölti fel, festi és kezeli a hajat, sugárzóan egészséges hajszínt ad, elfedi az ősz hajszálakat.

Wellaton: Tartós krémhajfesték (749 Ft)
A különleges hajterápia a festés pillanatától kezdve friss és élénk hajszínt nyújt, és az egyes hajfestések között végig segít megtartani a pompás kolorit elevenségét.

L’Oréal Professionnel: INOA hajfesték (ára szalononként változó)
Az olajos alapú készítmény nem tartalmaz ammóniát, mégis megvan benne az oxidáló hajfestékek minden előnye: akár 3 árnyalatnyi világosítást nyújt (ha valaki arra vágyik), százszázalékosan fedi az ősz hajat, és egységes, intenzív, csillogó színt ad.

A helyes szín kiválasztása
Egy hajszínt sohasem lehet önmagában értékelni, hiszen összhangban kell lennie az alkattal, a személyiséggel. Általános szabály, hogy a festett szín legfeljebb két fokozattal lehet sötétebb vagy világosabb a természetes koloritnál. Ahajfesték nem alkalmas az eredeti hajszín világosítására, ezért aki mondjuk barnából szőke szeretne lenni, annak előzőleg színtelenítővel el kell távolítania az alapszínét. Azilyen beavatkozás elég drasztikus, ezért ajánlatos fodrászhoz fordulni vele. A hajszín kiválasztásánál a bőr tónusa is lényeges szempont. Sötétebb bőrszínhez nem szerencsés nagyon világosra feste(t)ni, mert az erős kontraszt elvonja a figyelmet az arcról.

Ápolás
A festett haj több gondozást igényel, mint a természetes, hiszen sok hajfesték – mint láttuk – károsítja a hajszerkezetet, így a szálak előbb-utóbb töredezetté válnak, fényüket vesztik, a végeken és atőnél egyre élesebben elüt a szálak színe és állaga. Azegész hajfestés fordítva sülhet el – ha nem vagyunk elővigyázatosak.

Tipp:
Festés előtt nem árt egy kis előkezelés. A legjobb, ha előző éjszaka pakolást teszel a fejedre. Az edzés jóvoltából ahaj így mélyebben magába fogja szívni afestéket, és az eredmény szebb lesz.

Összeállította: Rinyu Piroska, fotó: folio-id, Tárgyfotó: Jágfai Eszter/beton fotóstúdió. Ez a cikk a 2011. évi szeptemberi számban jelent meg. Minden jog fenntartva.