Életem első divatshow-ja

Borítókép: Életem első divatshow-ja
Május 8-án a Gombold újra! pályázat finalista tervezői mutatták be a modern-és népviseletet ötvöző kollekcióikat. Élménybeszámoló következik.

16:20. Majd két órával a kezdés előtt óriási tömeg. Habár ezen nincs mit csodálkoznom.
A Gombold újra! Divat a magyar pályázaton ugyanis olyan ruhák és kiegészítők versenyeztek, amelyek az ősi magyar népviseletet képviselik ma is viselhető formában. Az uniós magyar elnökség közreműködésével szervezett program célja, hogy bebizonyítsa: a magyar népviselet illik a mai divatba. A pályázók és érdeklődők nagy száma csak egyet jelenthet: az embereket érdekli a magyar divat.
16:40. A várakozók egyre csak gyűlnek, és izgatottságuk átragad rám is.

17:00. Pár perces tülekedés árán végre a csuklómon kattan a “Press” feliratú karkötő. Némi elégtételt éreztem ahogy megkerülve a kordonokat, magam mögött hagytam a tömeget, és lézengőből hirtelen bennfentessé váltam.
17:25. Megpróbálom elképzelni, milyen látványt kelthetek hosszú csíkos ingben és Oxford cipőben, egyik kezemben jegyzetfüzet, a másikban pezsgő.

17:55. Megérkezik Mihalik Enikő, akiről megállapítjuk: amellett, hogy milyen rendes tőle, hogy eljött, tényleg magas és vékony. Rögtön utána felbukkan Lakatos Márk divatguru, majd hirtelen a hátam mögötti kavalkádban hallom Bakos Piroska elnökségi szóvivő hangját. Büszkeséggel töltött el, hogy felismertem, a Use Unused idei kollekciójából választott ma estére ruhát.
19:00. Az idő értelmét veszti, felvesszük a bemutató dinamizmusát. A kollekciók fantázianevei külön díjazást érdemelnének. Pixelfolk, Cifraszőr, Abigél álma, vagy a Metallic Folklór – az alkotók nemcsak vizuális, hanem nyelvi kreativitásukkal is lenyűgözték a közönséget. Az egész bemutató varázsa a sokszínűség volt, láttunk matyóhímzéses sortokat, alsószoknyáról mintázott táskákat és nőkre szabott cifraszűrt. Volt, aki a borongós napokra is gondolt, és hímzéses esőkabátokat és -ruhákat alkotott. Egyeseknél legalább akkora szerepe volt a showelemeknek, mint magának a kollekciónak – a cipőt kézben „szolgálták fel”, de akadt olyan is, aki a Fehérlófia mesét elevenítette meg a kifutón. A matyóminta pixelesre nagyítva új értelmet nyert, Abigél világát szexissé varázsolták az átlátszó blúzok és felvágott szoknyák. Ki gondolta volna, hogy a busóöltözet még divat tárgya lesz? Minden gátlást ledobva hangosan kritizáltuk és csodáltuk a magyar divat friss darabjait.
19:35. A show pár perce ért véget, de a közönséget letaglózták a látottak. Ez a meseszerűség, a színkavalkád engem is magával ragadott, és egyetértettem a zsűri döntésével, amikor a Metallic Folklórnak ítélte az első díjat.
A cél egyébként rövid- és hosszú távon is támogatandó: a bemutatott darabok nemsokára talán kaphatók lesznek, az első helyezett pedig ellátogathat a londoni divathétre is. A díjkiosztás még nem ért véget, az összes bemutatott darab megtekinthető lesz a facebook.com/gomboldujra oldalon, ahol a szavazatok döntik el, ki a közönségnyertes. A tervezők nagyrésze viszont már azzal rengeteget profitál, hogy egy ilyen népszerű eseményen mutatkozhatott be. Hiszen ha hazai pályán sikert arat a magyar divat, a világ tárt karokkal várja majd.

Szöveg: Kárpáti Kata Szandra, Fotók: kormany.hu, Fiatal Európa Szerkesztőség
Ez a cikk az evamagazin.hu számára íródott. Minden jog fenntartva.
A Fiatal Európa Szerkesztőség egyetemista tagjai a soros magyar elnökség hazai programjairól tudósítanak. További információ: eu2011.hu