JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Dekoltázs– tyű, de kényes terület!

Borítókép: Dekoltázs– tyű, de kényes terület!
Kényes bizony. Egyrészt jellemzően elhanyagoljuk ennek a zónának az ápolását. Másrészt folyton-folyvást kitesszük a napsütésnek. Főleg nyáron. Összeállította:

Nyakunk és dekoltázsunk ápolására sajnos kevesebb figyelmet fordítunk, mint például az arcunk kezelésére. Az valahogy jobban izgat bennünket, hogy a szemünk körüli szarkalábak meddig mélyülnek a következő években, mint az, hogy a dekoltázsunk bőre milyen sorsra jut, bár persze az idő előrehaladtával az egész testünkön megpróbáljuk lassítani az öregedést.
A szervezet genetikai programozása persze a dekoltázst és a nyakat sem kíméli, ám minél korábban és minél rendszeresebben kezdünk foglalkozni ezzel a területtel, annál nagyobb valószínűséggel lassíthatjuk az öregedés látható folyamatát.
A nyak és a dekoltázs bőre nagyon vékony, nagyon érzékeny, itt kevés faggyú termelődik és hamar bekövetkezik a kiszáradás. Így e terület rendszeres ápolása majdnem olyan fontos, mint az, hogy arcunkat különféle krémekkel kezeljük. A hagyományos testápolók mellé szerezzünk be egy dekoltázsfrissítő vagy mellfeszesítő krémet, és mindennap vigyük fel felfelé irányuló, óvatos mozdulatokkal.
A bőrradírozás is jót tesz a dekoltázsnak. Válasszunk egy kímélőbb radírt, és ápoljuk vele rendszeresen, ez ugyanis serkenti avérkeringést és megszabadít az elhalt hámsejtektől. A hideg-meleg zuhany váltakozása ezen a területen is hasznos, feszesíti a bőrt. Hetente egyszer pakolással is megjutalmazhatjuk magunkat: erre a területre tökéletesen megfelel a szokásos arcpakolásunk.
Ha el akarjuk kerülni, hogy a nyakunk és a dekoltázsunk vékony, érzékeny bőre hamarabb öregedésnek induljon, mint szeretnénk, akkor egyet tehetünk: kerüljük minél nagyobb ívben a lesülést! Atúlzásba vitt napozás egyik szomorú következménye a ráncosodás – főleg a nyakon. Ha mégis napra megyünk, ne tegyük ki a keblünket közvetlenül a napsugaraknak. Még a strandon sem: vegyük igénybe a bevált kellékeket ennek a kényes területnek avédelmében is – kendő, törülköző, árnyékos terep, napernyő. Mindig használjunk UV-B sugárzás elleni krémet, és tartsuk be anapozási előírásokat: ne sütkérezzünk a déli órákban, és akkor is használjunk naptejet, ha a vízben tartózkodunk. Ha szoláriumhoz folyamodunk, akkor se (sőt, akkor főleg ne!) hanyagoljuk el aspeciális bőrvédelmet.
Természetes ápolónak használhatunk uborkaszeleteket, de a következő receptet is bátran kipróbálhatjuk. Keverjünk össze némi kefirt egy evőkanál mézzel, kenjük a dekoltázsunkra (a mellbimbókat kihagyva), majd feküdjünk le, borítsunk magunkra egy törölközőt és relaxáljunk 15 percig. A méz – a benne lévő jótékony ásványi anyagok és vitaminok révén – hatékonyan előzi meg aráncokat és feszesre tölti a bőrt.
A tökéletes melltartó kiválasztása rendkívül fontos. Mindig megfelelő méretet viseljünk. Ha a melltartó szorít, el-elcsúszik, a merevítő kényelmetlenül vág vagy nyomot hagy a testünkön, cseréljük le. Magától értetődik, hogy fürdőruha-vásárláskor is szem előtt kell tartani ezeket a szempontokat.


Szöveg: Rinyu Piroska, fotó: Europress, tárgyfotó: Jágfai Eszter
Ez a cikk a 2011. évi júniusi számban jelent meg. Minden jog fenntartva.