Bőrradír házilag
Kávé és kókuszolaj
Hozzávalók:
– fél csésze frissen darált kávé
– fél csésze főzőkakaó
– negyed csésze kókuszolaj (bioboltokban beszerezhető)
– negyed csésze méz
A mézet és a kókuszolajat melegítsd fel forró vízben, a kávét őröld egészen finomra, vagy hagyd kissé darabosabbra – ez utóbbi akkor javasolt, ha elsősorban testradírnak szeretnéd használni a keveréket. Ha jól összekavartad a hozzávalókat, dörzsöld át vele az arcod (vagy a tested), majd hagyd magadon megszáradni. A fölösleget langyos vízzel öblítsd le. A maradék bőrradírt töltsd bele egy csavaros vagy csatos üvegbe, és tárold hűtőszekrényben. Ha túlzottan megfagy, később fellazíthatod a masszát némi forró tej hozzáadásával.
Miért jó? A kávé csökkenti a gyulladást és a bőrpírt, a kakaóban több az antioxidáns, mit például a zöld teában, a méz hidratálja és táplálja a bőrt, véd a nap káros hatásaitól és a pattanásokra is jótékony hatással van, a kókuszolaj tele van E vitaminnal és meggátolja a baktériumok szaporodását a bőrön.
Ingyen letölthető bőrradír-címke itt!
Nádcukor és paradicsom
Hozzávalók:
– negyed csésze nádcukor
– két-három friss, hámozott paradicsom (lehetőleg bio)
– két evőkanál natúr joghurt vagy tejföl
A paradicsomot vágd apró darabokra, keverd össze a cukorral, majd add hozzá a tejfölt vagy joghurtot. Várj néhány percet, hogy a cukor kissé feloldódjon, és ne legyen túlzottan érdes. Kend fel az arcodra, hagyd hatni tíz percig, majd töröld le a felesleget benedvesített törölközővel.
Miért jó? A paradicsom bővelkedik antioxidánsokban és C-vitaminban, a nádcukor hatékonyan eltávolítja az elhalt hámsejteket, a tejföl és joghurt puhává varázsolja a bőrt és védi a kiszáradástól.
Citrom és olívaolaj
Hozzávalók:
– egy citrom leve
– egy evőkanál olívaolaj
– öt evőkanál tengeri só
Először a sót és az olívaolajat keverd össze, így a citromlé nem oldja fel azonnal a sót. A keverékkel alaposan dörzsöld át a bőrödet, majd langyos vízzel mosd le a fölösleget.
Miért jó:
A citrom és a só gyengéden, de alaposan eltávolítja az elhalt hámsejteket, emellett a citrom magas C-vitamin tartalmának köszönhetően frissít és feszesít is. Az olívaolaj táplálja és simává varázsolja a zsír- és vízhiányos bőrt.
Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget „előállítani” a fenti csodakencékből, hiszen hűtőszekrényben tárolva akár egy hónapig is elállnak a házi szépségtermékek. A tárolóüvegre címkét is nyomtathatsz innen.
Szöveg:Ribánszky Ágota, fotó:Profimedia.hu, Europress