Borítókép: A ruhadarab, ami 150 éve közbotrányt okozott

A ruhadarab, ami 150 éve közbotrányt okozott

Van tipped, mi lehet az?

Öltöny, frakk vagy szmoking? Ma már csak alkalom és pénztárca függvénye a döntés. Viszont gondoltad volna, hogy több mint száz évvel ezelőtt mekkora bátorság, egyenesen vakmerőség kellett az első szmoking felhúzásához?


Olivia Palermo és férje kifogástalan stílusérzékükről híresek interneten innen és túl


Az évszám 1886, a helyszín pedig a New York-i Tuxedo Park. Pierre Lorillard dohánymágnás állítólag nagyon unta már a hagyományos, szertartásos frakkviseletet, ezért a szokásos évi őszi bálra szabójával egy kabátszárny nélküli zakót készíttetett a brit rókavadászok körében közkedvelt lovaglókabát stílusában. Ám az ötlet túl merészre sikerült, ezért Pierre az utolsó pillanatban meggondolta magát, és hagyományos frakkot öltött.


Barney Stinson az öltönyre szavaz

Fia, Griswold ellenben már vakmerőbbnek bizonyult. Barátaival megbotránkoztatták az előkelő társaságot, amikor az estélyen rövid dohányzókabátban jelentek meg. Az eset sokáig szóbeszéd tárgya volt, de - talán a változtatás igénye, talán a Lorillard név varázsa tette - hamarosan mások is hordani kezdték az idővel általános viseletté váló, kabátszárny nélküli "Tuxedo-öltönyt".


...és megszületett a szmoking

A Tuxedo-öltöny, azaz a szmoking kiegészítőinek szintén megvan a maguk története. Az övsál elődje például Indiában az ünnepi hindu öltözék része volt. Az angoloknak megtetszett e ruhadarab, átvették az öltözködési stílust. Az öv hajtásai fölfelé néztek, minden bizonnyal azért, mert az öltöny nadrágjának nem volt zsebe, s valahova mégis csak be kellett dugni a színházjegyeket...

Minden fotó innen: Pinterest

"Esküvői meghívót kaptam! Úristen! Mit vegyek fel?!" Ismerős? Segítünk, kattints!