Diéták, melyek megtűrik maguk mellett a bort

Borítókép: Diéták, melyek megtűrik maguk mellett a bort Forrás: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok
Ha diétára kerül a sor, sokszor az első gondolataink között szerepel, hogy azonnal száműzni kell az alkoholt az étrendünkből. De ez valóban így lenne? Kedvenc nedűnk és a mérlegbarát étrend tényleg nem fér meg egymás mellett?

Az igazság az, hogy nem érdemes bedőlnünk azoknak a rémhíreknek, amelyek szerint csakis akkor követünk jó és hatékony diétát, ha egyáltalán nem fogyasztunk közben alkoholt. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a mértékletesség jelentőségét az általános alkoholfogyasztás és a tudatos táplálkozás kettősénél sem. Na, de lássuk, melyek is azok a diéták, melyeket követve bátran beleilleszthetünk egy-egy pohár bort az étrendünkbe?

1. Mediterrán diéta

A mediterrán diéta alapja nem más, mint a térségben elhelyezkedő országok (Olaszország, Görögország, Spanyolország) általános és mértékletes étkezési szokásainak követése. A diéta szerves részét képezik a különféle gyümölcsök, zöldségek, olajos magvak, halak és tengeri eledelek, az olívaolaj, valamint a rendszeres, de mértéktartó borfogyasztás. Ezen étrend hitelességét nem csupán a déliek rendkívül magas átlagéletkora, de általános fizikai állapota is alátámasztja. A mediterrán nemzetek étkezési kultúrájának szerves része a borfogyasztás, így a diétát is ehhez alakították. Mindemellett számtalan írás és kutatás számol be a bor közérzetre és egészségre gyakorolt általános jótékony hatásáról.

A FOLYTATÁSÉRT KATTINTS IDE!