Van út az anyai kiégésből? Az 5 gyermekes Herner Dorka pszichológussal beszélgettünk

Borítókép: Van út az anyai kiégésből? Az 5 gyermekes Herner Dorka pszichológussal beszélgettünk
A Mesélj, Anyukám! ötödik évadának legelső epizódjában Dóri az anyai kiégésről vallott. Rengetegen írtatok miatta, úgyhogy úgy döntöttünk, egy teljes adást szánunk a témának.

Kiégés. Sokszor dobálózunk ezzel a szóval, de csak akkor értjük meg, hogy ez valóban mit is jelent, amikor benne vagyunk. A Mesélj, Anyukám! legújabb részében ismét kendőzetlen őszinteséggel vallottunk arról, hogy mennyire érint minket is – az anyai kiégés.

Mert, hogy nem csak munkában lehet elfáradni, besokallni, kifacsaródni. Az anyaságban, ahol folyton gondoskodunk, tartjuk a gyerekeinket, sok esetben utolsó helyre kell magunkat sorolni, ki lehet égni.

Érzelmi kiégésnek nevezzük az első lépcsőfokát. Ez után következik a deperszonalizáció – mikor eltávolodunk a körülöttünk lévőktől és képtelenek vagyunk kapcsolódni és empatizálni. A harmadik lépés pedig az, mikor csak néznénk a plafont – kiüresedve... de, ilyet egy anya nem tud. Mi akkor is kelünk, főzünk, mosolygunk, amikor belül már darabokra hullottunk... ezért irtó nehéz ez az egész: Anyaság.

Vendégünk Herner Dorka, pszichológus, coach és 5 gyermek anyukája pontosan tudja, hogy milyen embertpróbáló anyának lenni. Eszközöket kaptunk, amikkel megelőzhető ez az állapot, és mesélt nekünk arról is, hogy hogyan tudunk a mélységek mélyéről feljönni a felszínre.
Készítsétek a zsebkendőket, mert igazán életszagú beszélgetést hallhattok.
Kitartás mindannyiónknak!

Az új részt akár már most rögtön itt (alább) vagy Google Podcasts-on, Apple Podcast-on esetleg a Spotify-on keresztül is meg tudjátok hallgatni!

Ha még nem elég belőlünk, kövessetek minket TikTokon vagy az Instagramon, de Facebookon szintén Mesélj, Anyukám! néven megtalálható zárt csoportunkhoz is csatlakozhattok!

Vagy ha szeretnétek, e-mailt is írhattok nekünk az [email protected] e-mail címre.

Ha pedig tetszik, amit csinálunk, értékeljétek, likeoljátok és osszátok meg tartalmainkat és

mindenképp szóljatok másoknak is, hogy minden hétfőn új adással folytatódik a Mesélj, Anyukám!